Finans Nyhet

XC 90 ger Volvo ett jättelyft

Publicerad

Volvo Personvagnar är förmodligen på väg mot ett nytt rekordår med stadsjeepen XC 90 som lokomotiv.

– Efter årets två första månader har försäljningen globalt ökat med 11 procent jämfört med samma period 2004 och i Europa är ökningen hela 20 procent, säger marknadschefen Gerry Keaney.

XC 90 har närmast chockat Volvos ledning med sin framgång. Från början räknade man med att kunna sälja 50 000 om året, varav 35 000 i USA. Nu har trenden vänt. Det säljs 45 000 i USA och 55 000 i Europa och övriga världen.

Bilen kom för tre år sedan. Dagens bilar har en livslängd på sju år. Eftersom det tar tre år att komma ut med en ny modell efter det att beslutet är taget, lär det snart vara dags att bestämma sig.

Annons

Volvo gör valutaförluster på grund av dollarkursen, men Keaney tror inte på att bygga XC 90 i USA.

– Volvo har vana att hantera valutakursförändringar, säger Keany till TT, när han kommenterar inledningen av året på bilsalongen i Genève för TT.

En annan förklaring till att fabrikerna i Torslanda och Gent kan fortsätta att expandera är den höga lönsamhet som ger Volvo ganska fria tyglar i förhållande till Ford som ägare.

Annons

Keaney betecknar ökningen i Europa som speciellt glädjande med tanke på hur tuff marknaden är. Det finns i huvudsak två förklaringar till ökningen i Europa. Den ena är de nya modellerna S 40 och V 50 som byggs i Gent och den andra att dieselmotorerna lett till kraftigt ökad försäljning i Sydeuropa.

Dessutom har många beställningar i slutet av förra året registrerats i år. S 40 och V 50 ligger nu tillsammans på en produktionstakt kring 170 000 bilar om året, vilket är mer än de gamla S 40 och V 40, som byggdes i nederländska Born, någonsin kom upp i.

Fjolåret slutade på 456.000 bilar. Det långsiktiga målet är 600.000, men Keaney vågar inte utlova att Volvo ska passera 500.000 bilar i år på grund av osäkerheten i marknaden.

Annons

Det som dämpar optimismen är bland annat att försäljningen i Nordamerika, som i fjol uppgick till 150.000 bilar, har planat ut.

TT

Annons