Finans Nyhet

William Cohan: ”Goldmans era är över”

Publicerad

Goldman skapade inte finansbubblan, men de gjorde saker och ting betydligt värre. Det hävdar författaren William Cohan.

Realtid.se

Nästa vecka håller Goldman Sachs sin årliga aktieägarträff samtidigt som arga nunnor och andra demonstranter förbereder en större protestmarsch mot banken, enligt brittiska The Guardian.

William Cohan, som precis har släppt boken Money and Power: How Goldman Sachs Came to Rule the World, menar att Goldman Sachs känner sig hackade på och han kan förstå, och i vissa fall, till och med sympatisera med bankfolket.

Detta eftersom Goldman lyckades med konststycket att komma ur finanskrisen med den bästa finansiella avkastningen – men också den allra värsta imagen.

Annons

Willian Cohnan menar att vd:ar, premiärministrar, byråkrater, kungar och presidenter från Beijing till Washington länge har lyssnat på banken, men enligt honom är sanningen att Goldman aldrig har skiljt sig så mycket åt från sina konkurrenter. Man har möjligen varit bättre på att tjäna pengar, vilket har bidragit till hypen kring Goldman..

Enligt The Guardian erbjuder boken en berättelse om maktkamp och strebers är skriven i samma anda som William Cohans böcker om Lazard och Bear Sterns.

Så varför har då Goldman blivit så framgångsrikt i att polera sin egen fasad?

Annons

Enligt William Cohen handlar det om att banken kunde göra som man själv ville under de första 150 åren:

– Man hade möjlighet att skapa sin egen mytbild så länge man inte hamnade i för mycket trubbel. Och en del av den mytbildningen gick ut på att säkerställa att dess partners hamnade på mäktiga positioner och kunde sprida ordet Goldman, säger William Cohan till The Guardian.

Han anser också att den viktigaste orsaken till Goldmans framgångar är att man har gjort mer pengar – medarbetarna har i övrigt lika dysfunktionella som medarbetarna hos konkurrerande banker Wall Street.

Annons

Men just pengafaktorn har gjort att man har attraherat topptalanger, vilket i sin tur har lett till att man har genererat ytterligare pengar.

– Det är inte väl så konstigt att man tror på sin egen dynga, säger William Cohan.

Han menar också att Goldman under finanskrisen gjorde vad man gör bäst, det vill säga identfiera möjligheter som konkurrenterna har missat.

Goldman kunde både utnyttja uppgången och nedgången på bolånemarknaden. Men samtidigt menar William Cohan att just Goldman Sachs förvärrade lidandet på en vikande amerikansk husmarknad som sedermera orsakade en global finansiell härdsmälta:

– Goldman skapade inte bubblan, men de gjorde saker och ting betydligt värre, säger Willam Cohan..

Enligt honom kom idén att börja sälja av bolån från hedgefond-chefen John Paulson. Sedan dröjde det inte länge förrän Goldman-handlare övertygade även ledningen om att detta var rätt väg att gå. Under hela perioden såldes alla möjliga finansiella instrument till investerare, vilket inte bara retade upp kunderna och utan även ledde till anklagelser i Washington.

Enligt William Cohan förnekar företagets vd Lloyd Blankfeil att det var så det hela gick till. Men William Cohan svarar med att vd:n är falsk och enligt honom gör ett kärvt politiskt klimat gentemot finansbranschen att banken hellre framstår som: ”korkad än att man har varit smartare än alla andra”.

Men eftersom många nu har genomskådat detta är Goldman Sachs den bank man älskar att hata och Blankenfein är den stora skurken under finanskrisen, resonerar William Cohan.

Så sent som denna månaden publicerade exempelvis senator Carl Levin en fördömande rapport där han kräver att justitiedepartementet utreder banken efter att den har ha sålt produkter som dess egen personal beskrivit som ”skitiga”.

Enligt William Cohan tjänar Goldman Sachs säkert mer pengar än sina konkurrenter även i framtiden – inte minst med tanke på att många konkurrenter försvann under krisen – men han menar ändå att vi ser slutet på en era för banken och att den kan ta mycket lång tid för banken att reparera skadan.

Annons