Finans Nyhet

Wikileaks nominerat till Nobels fredspris

Publicerad

”Ökat förståelsen för samhället.”

Snorre Valen, 26, sitter i Norges riksdag stortinget för Sosialistisk Venstreparti.

Nu har han nominerat organisationen Wikileaks till Nobels fredspris.

”Wikileaks är en av detta århundrades viktigaste bidragare till yttrandefrihet och transparens. Det är därför en glädje att nomiera Wikileaks till Nobels fredspris 2011”, skriver han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Annons

Snorre Valen lyfter fram Wikileaks avslöjande om den störtade tunisiska presidentfamiljens ekonomiska tillgångar efter 24 år vid makten som ett särskilt viktigt exempel bland många andra.

”Wikileaks har publicerat och bidragit till att avslöja korruption, oegentligheter begågna av regeringar och företag, och kanske viktigat av allt om olovlig övervakning, krigsförbrytelser och tortyr som en rad stater begått”, skriver han.

Wikileaks har därmed ökat förståelsen för samhällets strukturer, samtidigt som organisationen skapat en betydelsefull debatt om yttrandefrihet, kunskap och demokrati i världen, hävdar Snorre Valen.

Annons

Också svenska medlemmar i riksdag och regering kan nominera personer eller organisationer till Nobels fredspris. Det gäller alla länder. Dessutom kan tidigare pristagare, vissa professorer och representanter från internationella domstolar vara med och nominera kandidater.

För få vara med och välja ut vilken kanditat som får priset måste man vara medlem i stortinget: fem ledamöter därifrån utgör Norska Nobelkommittén som fattar sitt beslut i oktober. Snorre Valen är inte med i kommittén.

Former permanent advisers to the Norwegian Nobel Institute.

Annons

Annons