Finans Nyhet

Wedins styrelse avgår efter bråk

Publicerad

Skokedjan Wedins styrelse avgår efter hårda inre slitningar. Styrelseledamoten Pernilla Ström ställer inte upp för omval om ordföranden Peter Lindgren sitter kvar.

Trots att den nya styrelsen tillträdde så sent som i början av juli tvingas Wedins återigen kalla till en extra bolagsstämma för att välja ny styrelse.

Beskedet, som var oväntat, utlöste ett kraftigt kursfall i Wedins-aktien. Strax efter klockan 12 på torsdagen hade aktien backat med 6 procent på en i övrigt svagt stigande börs.

Styrelsen är oenig i strategifrågor och det tycker vi i styrelsen inte att vi kan vara, och därför utlyser vi en extra bolagsstämma, säger Peter Lindgren, styrelseordförande i Wedins och sammankallande i nomineringskommittén. Han är dessutom största aktieägare i bolaget.

Annons

Ledningen för Wedins har under en längre tid kämpat för att vända den negativa utvecklingen för bolaget. Så sent som i början av juli valdes en ny styrelse för bolaget vid en extra bolagsstämma. Och nu är det alltså dags igen.

Peter Lindgren säger att han tänker sitta kvar som ordförande för bolaget. På grund av det beskedet kommer minst en ledamot lämna bolagsstyrelsen.

– Jag är inte intresserad av att sitta i styrelsen med nuvarande ordförande, konstaterar Pernilla Ström.

Annons

Hon förnekar att det skulle finnas någon oenighet i styrelsen vad gäller strategin, och vad som måste göras för att få bolaget på fötter igen. Enligt henne är styrelsen överens sedan länge om det arbetet, som fortsätter som planerat.

– Han har rätt i att det föreligger en djup oenighet i styrelsen, men den gäller inte strategivalet för där är det egentligen ingen större oenighet, säger hon.

Enligt Pernilla Ström handlar bråket i styrelsen om personfrågor.

Annons

Det handlar om arbetsfördelningen mellan styrelsen och ledningen, och mellan ordförande och vd.

Jag har ungefär 20 års samlad erfarenhet från olika bolagsstyrelser, och jag kan säga att jag aldrig någonsin varit med om någonting liknande tidigare, avslutar Pernilla Ström.

TT

Annons