Finans Nyhet

Warren Buffetts son gör succé i Kina

Publicerad

Finansgurun Warren Buffett har fått 40-talet böcker översatta till kinesiska.

Realtid.se

Nu är hans son, Peter Buffett, på god väg att bli en storstjärna i landet.

I Kina ses Warren Buffett som en gud när det gäller aktiehandel, enligt CNN Money.

Enligt CNN Money har Kina blivit en nation som är besatt av pengar och dess ledare Deng Xaioping har bland annat uttryckt att det är: ärofyllt att bli rik.

Annons

Men nu har Warren Buffetts 53-årige son Peter Buffett seglat upp som en ny stjärna på den kinesiska himlen efter att han har står bakom en bok med det radikala budskapet att pengar inte är allt.

Peter Buffet är sedan tidigare en framgångsrik musiker och kompositör och är bland annat känd för att ha skrivit musik till filmen Dansar med vargar.

Så sent som i augusti spelade han vid Beijing Tanglewood, som är en utomhuskonsert i nära anslutning till den kinesiska muren.

Annons

Men enligt CNN Money leder inte New Age-musik till ära och berömmelse, utan anledningen till att just Peter Buffett har väckt intresset hos många kineser – framförallt studenter och unga yrkesverksamma – är för att han vid sidan av sin musik kommer med råd för livet. Hans grundbudskap är alltså att pengar inte är allting.

Bakgrunden till succén är att ett förlag tidigare i år beslutat att kapitalisera på den kinesiska efterfrågan kring allt som rör Warren Buffett. Och då valde man alltså att översätta Peter Buffetts bok Life Is What You Make It: Find Your Own Path to Fulfillment.

Boken, som har haft ganska blygsam försäljning i USA, släpptes i mars med den kinesiska titeln Var Dig Själv och hade sålt i 320.000 exemplar i augusti, vilket enligt

Annons

CNN Money är enorm siffra även om det rör ett land med 1,3 miljarder invånare.

– Vi hade hoppats att det skulle gå bra, men ärligt talat så är vi helt chockerade, säger Zhang Haióu, redaktör vid New World Press, som har gett ut boken.

Peter Buffett genomförde en promotionturné i Kina under våren med samma upplägg som sina turnéer i USA – det vill säga att kombinera musik med olika budskap. Detta var Peter Buffetts andra besök i Kina och även om han är fullt medveten om sin fars status i landet är han lite tagen på sängen över intresset:

– Det var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Det kändes som presidentkampanj. Det var reportrar överallt, säger Peter Buffett till CNN Money.

Enligt CNN Money är inte Peter Buffett särskilt van vid större massmedial uppmärksamhet. Han och hans fru har visserligen en bostad i New York, men spenderar merparten av sin tid vid lugna Ulster.

Förutom sin musikkarriär driver Peter Buffett en egen välgörenhetsfond, vilken hans far har bidragit till genom att erbjuda aktier i Berkshire Hathaway.

Enligt CNN Money är det allra mest speciella med Peter Buffett att han är som vem som helst:

– Ja, jag får höra det hela tiden. Du är Warren Buffetts son och ändå är du såååå normal, säger Peter Buffett till CNN Money.

Annons