Finans Nyhet

Wallenbergare finansierar budet på New York-börsen

Publicerad

Två nordiska banker är med och finansierar lån på motsvarande 23 miljarder kronor för att finansiera budet som Nasdaq-OMX och ICE lagt på New York-börsen.

Det framgår av ett formellt förslag på uppköpsavtal som Nasdaq-OMX och ICE (Intercontinental Exchange) offentliggjort under tisdagen.

Budet är tänkt att betalas med både kontanter och budgivaraktier. Av uppköpsavtalet framgår att budets kontantdel finansieras med pengar i kassan plus 3,8 miljarder dollar (23 miljarder kronor) i lån.

Nasdaq-OMX har ordnat sin del av lånen via ett banksyndikat som inkluderar Bank of America, Nordea, SEB och UBS. ICE har ordnat sin del via ett banksyndikat som inkluderar Wells Fargo och Bank of America.

Annons

Familjen Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor har nyligen köpt en ägarandel på tio procent av Nasdaq-OMX, och Investor är huvudägare i SEB sedan tidigare.

I SEB:s styrelse sitter både Marcus Wallenberg (styrelseordförande) och Jacob Wallenberg (styrelseledamot). Samtidigt är Jacob Wallenberg styrelseordförande i Investor. Nyligen gick Investors vd Börje Ekholm med i Nasdaq-OMX:s styrelse.

Enligt vad Realtid.se erfar är SEB en bank som Nasdaq-OMX har en relation till sedan tidigare, och SEB fick vara med i budets banksyndikat eftersom banken erbjöd ”bästa möjliga villkor” på samma nivå som övriga banker.

Annons

Ratinginstitutet Standard & Poor’s har i dagsläget gett kreditbetyget BBB för Nasdaq-OMX:s långsiktiga upplåning, vilket är den näst lägsta nivån innan upplåningen får skräpstatus.

I samband med att budet offentliggjordes sa S&P att Nasdaq-OMX:s kreditbetyg är under utredning.

Nasdaq-OMX sa senare i april att bolaget inte avser få sitt kreditbetyg nedgraderat till skräpstatus, och att ytterligare upplåning i samband med budet (exempelvis om budet höjs) vore mer upplåning än vad som vore idealt.

Annons

Analytiker har ändå spekulerat om att Nasdaq-OMX åtminstone tillfälligt skulle kunna tänka sig att höja budet ytterligare genom lånefinansiering, för att få budet att gå igenom.

När Nasdaq-OMX köpte bolaget Inet, så blev kreditbetyget nedgraderat till skräpstatus i två år efter den affären.

I förslaget på uppköpsavtal som kom under tisdagen, betonar Nasdaq-OMX och ICE att de vill vara försiktiga med hur mycket budet ska lånefinansieras. Nasdaq-OMX säger sig särskilt vara fokuserad på att inte få sitt kreditbetyg sänkt till skräpstatus.

I dagsläget har New York-börsen tackat nej till budet från Nasdaq-OMX och ICE.

Som en del av tisdagens nya detaljer från Nasdaq-OMX och ICE om sitt bud, finns ett långt brev inkluderat. Brevet är ställt till New York-börsens styrelse och dess styrelseordförande Jan-Michiel Hessels, och innehåller argument för att förmå styrelsen att ändra inställning.

Styrelsen förespråkar istället att New York-börsen ska gå samman med Frankfurtbörsen (Deutsche Börse), men i brevet säger sig Nasdaq-OMX vd Bob Greifeld och ICE:s vd Jeffrey Sprecher vara ”extremt besvikna” över att New York-börsen inte valt Nasdaq-OMX/ICE-budet.

Realtid.se erfar att Nasdaq-OMX särskilt understyker att Nasdaq-OMX/ICE-budet är värt 20 procent mer för New York-börsens aktieägare, än samgåendet med Frankfurtbörsen. Nasdaq-OMX pekar även på att till och med New York-börsens egna aktieägare vill att New York-börsens styrelse åtminstone måste prata med Nasdaq-OMX/ICE.

– Om New York-börsens styrelse inte ens sätter sig ned vid bordet [och pratar med Nasdaq-OMX och ICE], så kommer New York-börsen att få många arga aktieägare, säger en källa.

– Även om New York-börsens styrelse i slutändan ändå väljer att gå vidare med Frankfurtbörsen, så har styrelsen i så fall åtminstone gått igenom processen [med Nasdaq-OMX/ICE-budet]. Men som det är nu vill styrelsen inte ens ha en konversation. Det är helt otroligt.

Kan det tänkas att New York-börsens styrelse därmed riskerar att bli stämd av sina aktieägare?

– Möjligen. Det här är ju i USA, så jag skulle räkna med det. Jag kan inte spekulera för mycket i det, men jag anser att det är en rimlig fråga.

I uppköpsbudet har Nasdaq-OMX anlitat Bank of America och Evercore som finansiella rådgivare, och Shearman & Sterling som juridiska rådgivare. ICE har anlitat Lazard, Broadhaven Capital Partners samt BMO Capital Markets som finansiella rådgivare, och Sullivan & Cromwell som juridiska rådgivare.

Annons