Volvos ras kan bero på att amerikanska banker inte lyckats sälja alla aktier 

Taggar i artikeln

AB Volvo
Volvo, Volvokoncernen. Foto: TTVolvo, Volvokoncernen. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Volvo-aktien faller runt 4,5 procent på fredagen efter att näst största ägaren Geely sålt alla sina B-aktier efter gårdagens börsstängning.

Finwire

Tappet är klart mer än rabatten på de sålda aktierna på drygt 2 procent mot gårdagens stängningskurs.

Att aktien faller mer än så förbryllar erfarna mäklare som Dagens Industri varit i kontakt med.

”Något har gått fel. Det är konstigt att rabatten i går var så liten och att den handlas ned så mycket i dag. Hade det varit en vanlig transaktion så hade man satt ett pris där det fanns en efterfrågan”, säger en inflytelserik mäklare på den svenska marknaden.

Annons

En annan tung investmentbankir tror att det har att göra med att amerikanska banker är involverade i försäljningen av aktierna. Han framhåller att de banker som erbjuder lägst rabatt får affären. Sedan tar de aktierna på sin balansräkning och börjar leta efter köpare. Detta kan vara riskabelt om man inte klarar av att hitta köpare till hela posten, då får bankerna själva dumpa aktierna över marknaden. Och det är detta som tros ha inträffat.

Risken är också att aktierna hamnar hos hedgefonder vilket riskerar att skapa ett säljtryck under en period, enligt marknadskällor.

Geely sålde 49,5 miljoner B-aktier i Volvo. Industrivärden har samtidigt rapporterat köp av 2 miljoner B-aktier i Volvo till insynsregistret.

Annons

Annons