Finans Nyhet

Virtuell brottslighet blir verklighet

Publicerad

Media har i dagarna rapporterat om handel av virtuell egendom i dataspel. Vid sidan av den lagliga handeln uppstår det nu även en svartabörshandel och advokater får rycka in – fast i den riktiga världen.

Gränsen mellan verklighet och spel suddas ut när virtuella världen säljs och köps i den riktiga världen och virtuella valutor blir konvertibla mot dollarn. Enligt Forbes omsätter handeln av virtuell egendom i dataspel mer än 100 miljoner dollar. Realtid.se rapporterade i förra veckan att den brittiska skådespelaren Jon Jacobs betalade rekordsumman 800.000 kronor för en virtuella egendom i spelet Project Entropia (se länk).

Tidigare i år anhölls en kinesisk student i Japan efter att ha hackat sig in hos motspelare i spelet Lineage II och stulit deras virtuella saker. Stöldgodset sålde studenten senare till andra motspelare som kunde använda sakerna för att öka sin status i spelet. En annan kinesisk spelare lånade ut en draksabel till en motspelare, när motspelaren sedan inte ville lämna tillbaka sabeln mördades han – i verkligheten och inte i spelet. Den kinesiska polisen sade sig inte kunna göra något åt själva stölden eftersom sabeln inte fanns i verkligheten, men för mordet dömdes mannen till livstids fängelse.

Robert Klinger i West Virginia i USA driver ett företag som enbart säljer virtuella byggnader, vapen och spelkaraktärer till olika spel som till exempel Ultima Online. Han uppger till Forbes att han vid flertal tillfällen blivit kontaktad av spelbolagen som anser att han inte har rätt att handla med vad de ser som sina produkter.

Annons

– Jag anser till skillnad från spelbolagen att de som lagt ned flera års spelande för att tillskansa sig virtuell egendom har lika mycket rätt till den som spelbolagen.

Förra året lyckades datahackare lista ut hur man tillverkade guld i ett av Electronic Arts spel. E&A gjorde ingen polisanmälan den gången utan nöjde sig med att stänga av spelarna. Men advokaten Gregory Boyd från den amerikanska advokatbyrån Kenyon & Kenyon tror att kommer bli oundvikligt för spelbolagen att inte vidta rättsliga åtgärder för att komma tillrätta med den virtuella brottsligheten.

– Det är ingen skillnad om du stjäl verktygen i mitt garage eller om du stjäl mitt drakdräparsvärd och säljer det på eBay för 2.500 dollar, säger Gregory Boyd till Forbes.

Annons

Annons