Finans Nyhet

Vinter-OS kan ses i mobilen

Publicerad

Under 2006 kommer tv att slå igenom i mobilen. Det tror åtminstone Nokias vd Jorma Ollila när företaget lanserar sin första tv-mobil som börjar säljas nästa år.

– Vi står inför ett genombrott efter flera år av tester och pilotprojekt, sade han i samband med att han öppnade Nokias stora informationsmöte i Barcelona på onsdagen.

Nokia har i flera år talat om tv i mobilen, men tidpunkten för när tv-mobiler ska finnas på marknaden har ständigt flyttats framåt. Men under första halvåret 2006 börjar bolaget sälja sin första riktiga tv-mobil N92. Då blir det möjligt att titta på tv antingen i mobilen eller kopplad till en tv-skärm.

3G-teknik, mer än hälften av alla Nokiatelefoner under nästa år kommer att vara 3G-telefoner, gör det möjligt att sända tv direkt till mobiltelefoner.

Annons

– Vi tror att man kommer att kunna titta på OS i Peking 2008 direkt i mobilen. Eller möjligen via mobilen titta på OS på tv-skärmen där hemma, säger Ollila.

I samband med mötet lanserade Nokia tre nya mobiler i den så kallade N-serien. Alla avancerade multimediamobiler. Minne på 2 GB gör det möjligt att surfa på nätet, läsa e-post, titta på tv, spela spel och göra det mesta som går att göra på datorn. Eller till och med koppa samman hemmets alla elektroniska prylar: tv, dvd, cd och pc, i ett nätverk. De nya modellerna N71, N80 och tv-mobilen N92 börjar säljas under första halvåret 2006.

– Vi är helt övertygade om att Nokias Smartphones kommer att öka med 100 procent under nästa år och sälja 100 miljoner mobiler under 2006 och under första kvartalet börja sälja sju nya modeller, säger Jorma Ollila.

Annons

Jorma Ollila har varit chef för Nokia i 14 år. Sedan dess har tekniken rusat iväg. Inom fem år räknar branschen med att 3 miljarder människor runt om i världen har en mobiltelefon. I år räknar Nokia och branschen med att det ska säljas 780 miljoner mobiler. Det är 20 procent fler än 2004.

Med kameramobiler, spelmobiler och musikmobiler öppnas helt nya marknader och helt nya samarbeten mellan olika branscher.

– Till exempel spel kommer att vara ett fortsatt viktigt investeringsområde för Nokia, säger Jorma Ollila.

Annons

Men trots all teknikutveckling är det ändå samtalet som är grunden.

De allra flesta som använder en mobil gör det för att tala med någon annan och så kommer det att fortgå, men sättet att göra det möjligt kommer att förändras, säger Ollila.

De gamla fasta telefonnätens tid är ute. Nu är det telefoni över internet som kommer med raska steg.

– Det skapar möjlighet att skapa ett gemensamt nät för alla former av innehåll som den digitala industrin kan skicka över nätet, säger Jorma Ollila.

TT

Annons