Finans Nyhet

Vinge-advokat fortsätter cykelbråket

Publicerad
Uppdaterad

Rödljusdomen prövas i hovrätten.

Sara Johansson

Vinge-advokaten och delägaren Olof Jisland kämpar för att bevisa att han inte är skyldig till något brott. Nu väljer Hovrätten i Västra Götaland att pröva målet.

– Jag har inte cyklat mot rött ljus. Polismannen har fel och det är därför jag har gått vidare till hovrätten med det här. Det handlar inte om pengarna utan om principsaken, säger han till Realtid.se och uppger att han inte vill kommentera händelsen eller målet ytterligare.

Göteborgspolisen stoppade Olof Jisland efter korsningen Ullevigatan och Skånegatan i Göteborg den 17 maj 2010.

Annons

Enligt polisinspektören på plats cyklade advokaten över vägen utan att stanna för rött ljus.

Olof Jisland har förnekat brott och pekar på att det råder stor förvirring i den aktuella korsningen när det gäller trafikljusen. Han menar att ljussignalen för cyklister var släckt och det var därför han cyklade ut i korsningen. Men han kom inte långt eftersom flera bilar korsade hans väg.

”Eftersom han hade sett poliserna skulle han aldrig cyklat om det var rött ljus”, har Olof Jisland uppgett för Göteborgs tingsrätt, enligt domskälen.

Annons

Polisinspektören har vittnat om att han och hans kollega precis hade kontrollerat ljussignalerna på båda sidor. Han uppger dessutom att han inte brukar stoppa någon som cyklar mot gult ljus.

”När Olof Jisland blev stoppad uppgav han att han hade kört mot grönt ljus. Det var ingen diskussion om att ljuset var släckt och de gick inte heller och tittade på ljuset tillsammans”, har polisen uppgett för domstolen.

Göteborgs tingsrätt skriver i sin dom från december att det inte finns någon anledning att betvivla de uppgifter som polismannen lämnat under ed.

Annons

Hovrätten för Västra Sverige har även i ett tidigare mål konstaterat att korsningen inte är förvirrande för cyklisterna.

Olof Jisland dömdes för brottet förseelse mot trafikförordningen och straffet blev böter på 1.500 kronor.

Men Vinge-advokaten ger sig alltså inte. Han har överklagat domen till hovrätten för att försöka att bevisa att han är oskyldig. Där pekar han på att man har placerat ytterligare en ljussignal vid korsningen för att råda bot på den förvirrade situation som tidigare rått i korsningen.

Han hävdar även att han berättade för polisen redan på plats att ljuset var släckt, vilket polisinspektören inte tog hänsyn till.

Annons