Finans Nyhet

Viggo Cavling

Publicerad

… chefredaktör för tidningen Resumé. Du avslöjade igår i din dagbok på Resume.se att du är gammal fängelsekund. Vilket brott hade du begått?

– Hmm, det kan jag inte kommentera, men jag fick i alla fall lagens kortaste straff – två veckor. (Jag kommer aldrig att få starta en restaurang i Stockholm nu. Tack DN och Lasse Weirup…)

Kom igen nu!

– Ok. Antingen kan man vägra att göra värnplikt, och det är ett allvarligt brott att vägra försvara sitt land tycker jag. Men själv hade jag inte tid. Jag var aktivist i dåvarande Sovjet, vi rev järnridån och kämpade för ett fritt Ukraina – och tre år senare var Ukraina fritt! Man kan säga att jag gjorde en insats för världsfreden. Fast det kallas värnpliktsbrott.

Annons

Var satt du inspärrad?

– Skänninge riksanstalt. På jobbet säger Claes de Faire att det är en fritidsgård. Han har fel. Det satt en massa härdade brottslingar där – mördare, knarksmugglare och grova våldsverkare, efter några hårda år på Kumla kom de till oss i Skänninge. Inga namnkunniga sådana visserligen, och själv var jag inte heller känd då.

Det faktum att du nu avslöjar att du är gammal kåkfarare, hur påverkar det ditt förtroende bland Resumés läsare och inte mindre viktigt, annonsörerna?

Annons

– Hmm, inga kommentarer.

Själv kan jag tycka att fängelsevistelser verkar rätt så bekväma med gratis mat och husrum, men jag gissar att det är ett allvarligt missförstånd?

– Det är ett faktum att många går upp i vikt, men så finns ju träningsnarkomanerna som ägnar tiden åt att bygga upp sig. Fast själv låg jag mest på sängen och läste Stephen King-romaner.

Annons

Ditt starkaste minne?

– Man tvingades ju ha på sig en väldigt ful overall i fängelset. Mitt starkaste minne var när jag fick dra på mig mina Levisjeans igen. Det var precis som i reklamen. Levis varumärke står för frihet!

Du skriver att du inte rånar banker och smugglar knark tack vare dina två veckor i fängelse. Hade du gjort det annars?

– Låt mig säga att jag tror på att straff avhåller människor från att begå brott.

Vad jag kan förstå är du rätt så kulinariskt intresserad. Hur var maten i fängelset?

– Smaklös husmanskost, eller rättare sagt så var jag inte lika kulinariskt intresserad då som jag är nu. Jag kommer inte ihåg.

Var ska du äta idag?

– Lunch äter jag på redaktionen i dag. I kväll hoppas jag att jag får möjlighet att äta med ett trevligt sällskap. Fast jag har inte fått svar än.

Det låter kryptiskt. Är det en dejt?

– Det kan jag inte kommentera.

Annons