Finans Nyhet

”Vi ska slå eBay”

Publicerad

<pufftextlänk>Efter vinsten mot Blocket forsätter Allaannonser att växa, både med Metromarket och i egen kraft.</pufftextlänk> Trots alla planer har de sagt nej till riskkapital. Vid årsskiftet tar de Metromarket utomlands och därefter är det Allaannonsers tur. Domänadresserna är redan registrerade och målet? Att ge eBay en match.

– Att konkurrera ut eBay vore riktigt, riktigt roligt. Och inte helt omöjligt, säger Jonas Söderqvist, vd för Allaannonser.se, till Realtid.se

Planen är att etablera Allaannonser i stora delar av Europa och sedan gå in på den amerikanska marknaden.

– Då har vi ett lika stort utbud som eBay redan från dag ett. Och då vill eBay också finnas med utan att vi behöver tvinga dem till det, säger han.

Annons

Har ni reggat några adresser än?

– Vi kan ju inte köra allaannonser överallt så vi har reggat direktöversättningar av namnet i ett flertal länder. Men vi har inte bestämt om vi ska köra det eller om vi ska ha ett namn som Google som inte betyder något och funkar överallt.

Innan Jonas Söderqvist och de övriga ägarna i Allaannonser beslutar sig för att göra verklighet av planerna väntar fortsatt utlandsetablering av Metromarket.

Annons

– Vi börjar med Metro och ser hur det går, sedan jobbar vi vidare mot våra mål och det vi vill göra, säger Jonas Söderqvist.

Han hoppas att det kommer ske en etablering i fyra länder inom de närmaste månaderna. Det första försöket, i Finland i våras, lades ned efter ett kort tag. (se faktaruta)

– Nu tittar vi lite på Norge bland annat. Jag tycker själv att vi ska gå in i Norge och Danmark och ha en gemensam sida även med Sverige.

Annons

På så sätt skulle även begagnade prylar kunna skickas över gränserna och för dem som bor nära gränsen skulle det vara en fördel med ett större utbud.

– Språket är ju hyfsat likt, så alla skulle kunna förstå vad det handlar om, säger Jonas Söderqvist.

När det gäller språket hoppas Jonas Söderqvist på att kunna bygga in ett översättingsverktyg när det blir Allaannonser som tas ut i världen.

– Med ett sådant verktyg skulle du verkligen kunna hitta det du söker. Det ligger ju långt fram i tiden, men det vore verkligen kul, säger han.

Varför har ni tackat nej till riskkapital?

– Vi har inget behov av att ta in något. Vi tjänar egna pengar och kan finansiera egen reklam. Det vi vill bli av med nu är advokaten, så att vi slipper hans fakturor. Det är ju de stora rättegångskostnaderna som drar mest pengar.

Hur många riskkapitalister har kontaktat er?

– Runt fyra eller fem. De är svenska allihop.

Har ni fått något bud på hela verksamheten?

– Inget seriöst. Det har kommit några, men inget vi börjat förhandla om. Sen känns det för tidigt, vi ökar och tycker det här är kul än så länge.

Allaannonser.se

• Grundades: för ett år sedan då de efter kort tid blev hotade om stämning från Blocket.se. Stämningen dröjde till juni och i september vann sedan Allaannonser det första delmålet i tingsrätten.

• Ägare: Jonas Söderqvist, Christian Jansson och Andereas Friis äger 70 procent, bolaget Conductus kom tidigt in som ägare av 30 procent i Allaannonser.se.

• Antal besökare: 300.000 i november

• Försäljning: ”Vi sålde för över 400.000 i oktober, det är mycket mer än vi hade räknat med”, säger Jonas Söderqvist.

• Händer nu: Efter tre månaders jobb presenterar Allaannonser i dagarna en ny sajt med större satsning på nya tjänster inom resor och prisjämförelser.

Metromarknad

Samarbetet mellan Allaannonser och Metromarknad inleddes i början av april. En månad senare lanserades Metromarket.fi. Sidan stängdes dock snabbt ned.

Annons