Finans Nyhet

Vem är den gäckande damen?

Publicerad

Lady Gaga? Christina Aguilera? Björk? Vem är den hemliga artisten?

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

Kaspersky Lab och Scuderia Ferrari presenterar tillsammans Kaspersky Internet security special Ferrari edition. Ett omfattande skydd för pc-datorn, som gäller i ett år. Med det kan man surfa säkert på internet, vare sig det gäller jobb, bankärenden, shopping eller spel. I paketet ingår även en ny racing-gadget. Videosimulatorn Ferrari Virtual Academy låter oss inta förarplatsen i en ultrarealistisk virtuell Ferrari F10. Pressa gasen i botten på Scuderia Ferraris omtalade testbana Fiorano – utan att riskera livet.

Fem läsare vinner Kaspersky Internet security special Ferrari edition, och en läsare vinner den ännu lyxigare Kaspersky Pure, ett antivirusprogram och mer därtill. Kaspersky Pure täcker det mesta: din dator, dina onlinekonton, dina mest värdefulla data.

Annons

Ferraris emblem är en klassiker. Vilket djur är det som avbildas?

1. Tjur.

X. Iller.

Annons

2. Häst.

Levon Helm är främst känd som den legendariske trummisen i The Band. Det är hans känsloladdade röst vi hör på klassiker som The weight, Up on Cripple Creek och The night they drove old Dixie down. Tidningen Rolling Stone listar Levon Helm bland ”The 100 greatest singers of all time”. På Ramble At The Ryman, som släpps på måndag, hör vi Levon Helm med band inspelade live på Ryman Auditorium i Nashville. På menyn står Bandklassiker men också låtar från Helms rosade soloalbum från senare år. Medverkar gör bland andra John Hiatt, Sheryl Crow, Buddy Miller och Billy Bob Thornton. Konserten släpps även som dvd. Två vinnare får både cd och dvd, ytterligare tre får nöja sig med cd:n.

Vad heter den berömda skivan the Band gjorde ihop med Bob Dylan?

Annons

1. The basement tapes.

X. Desperado.

2. Grievous angel.

The Prodigy släpper livealbum och film. World’s on fire kommer som cd med dvd och som cd med blu-ray. Realtid har fem ex av dvd-varianten att tävla om. Filmen fångar gruppens största show hittills, på ett utsålt Warrior’s Dance Festival på Milton Keynes Bowl. Vi får se och höra låtar som Firestarter, Breathe, Omen, Warrior’s dance och Smack my bitch up. Liam Howlett har själv övervakat ljudmixen som presenteras i ett noggrannt utmejslat 5.1 surround sound. Därtill innehåller utgåvan filmer som tagits under turnéer i Brasilien, Japan, USA och Europa. Regissör är den prisbelönade Paul Dugdale.

The Prodigy har ofta åtföljts av kontroverser. Vad heter låten som kritiserats för omnämnandet av Rohypnol?

1. Full throttle.

X. Charly.

2. Baby’s got a temper.

På onsdag släpps Adam resurrected på dvd och Realtid ordnar tävling om fem ex. I huvudrollerna syns Jeff Goldblum (Jurassic Park, Flugan), Willem Dafoe (Spider-Man, Den engelske patienten) och Ayelet Zurer (Änglar och demoner). Regissör är Paul Schrader som skrivit manus till och regisserat American gigolo samt manusförfattat filmklassiker som Taxi driver.

Adam Stein är en före detta magiker och artist som hamnar på en rehabiliteringsklinik för överlevare av förintelsen. Den underhållande och sofistikerade Adam pendlar fram och tillbaka mellan briljans och erotik, skräck och galenskap, med återblickar av den demoralisering han utstod under nazisten kommendör Klein i dödslägren. Adam utvecklar en relation med en attraktiv sköterska och får en särskild kontakt med en ung pojke som visar sig ha mer gemensamt med honom än han anat.

Paul Schrader har skrivit manus till många kända filmer. Bland annat en av dessa. Vilken?

1. Tjuren från Bronx.

X. Wag the dog.

2. Maffiabröder.

Animerat och Disney hänger tätt ihop och på onsdag är det dags för Disney-klassiker nummer 50 på dvd och blu-.ray. Vi har fem ex av compopacken, där båda formaten ingår.

Disneys fantasifulla tolkning av äventyrssagan var poppis på bio tidigare i år, med behållning även för de vuxna. När kungarikets mest eftersökte – och charmigaste – tjuv, Flynn Rider, gömmer sig i ett mystiskt torn väntar han sig knappast att träffa Rapunzel, en vacker och slagfärdig tonåring med otroliga superkrafter i sitt 20 meter långa, gyllene hår. Tillsammans ger sig det omaka paret ut på en fartfylld resa med oväntade hjältar, skratt och spännande äventyr.

Vad är en rapunkelklocka?

1. Ett gammaldags väggur.

X. En blomma.

2. En strålningsmätare i kärnkraftverk.

Tucker and Dale vs Evil når videobutikerna på onsdag och är en humoristisk snegling på skräckfilmsgenren, inte så långt från Shaun of the dead. I Eli Craigs film följer vi två hillbillies från landet som reser på stugsemester för att dricka öl, fiska lite och softa. Väl där stöter de ihop med en grupp studenter som misstar killarna för mördare. Fler och fler dör och förvirringen stiger. Studenterna försöker skydda sig mot duon medan de i sin tur tror att ungdomarna ingått någon slags självmordspakt. Killarnas stugsemester förvandlas snart till en av de blodigaste och hemskaste som världen har upplevt.

Våra läsare får göra upp om tre dvd och tre blu-ray.

Vad heter Roman Polanskis humoristiska skräckis?

1. Frantic.

X. Vampyrernas natt.

2. Döden och flickan.

De rätta svaren är 2, 1, 2, 1, X och X.

Fredags-Kangas

För att sticka ut i dagens mediabrus måste du ta till nya grepp. Släpp en dagstidning, vetja, eller lägg din musik på ett usb-minne och baka in det i en dödskalle av ätbart godisgelé.

Fråga bara Iamamiwhoami, det senaste tillskottet till festivalen Way Out West i Göteborg.

När det senaste nyhetsmailet från Way Out West skramlade till i inboxen pryddes det blott av ett foto av en tjej som ligger ovanpå en massa balar med toapapper.

Ingen presentation, inga poetiska eller halvt surrealistiska superlativ kring artistens storhet. Bara namnet och en bild. Det är allt. Cut the Kräpp, liksom.

Som om Iamamiwhoami vore ett stort festivalnamn av samma dignitet som Prince eller Kanye West, två av Way Out Wests andra affischnamn.

Till viss del är det kanske till och med rätt.

För i dagens digitaliserade mediaklimat kan det vara svårt att mäta exakt hur stort eller känt ett fenomen som Iamamiwhoami är.

På nätet har snacket gått i över ett årstid. Vem är den där mystiska kvinnan som sjunger i den mystiska gruppen – om det nu är en grupp? Vad och vilka är Iamamiwhoami? Ami, är det en person?

Sakta men säkert har projektet väckt allt fler människors nyfikenhet. I kommentarsfältet på Iamamiwhoamis Youtube-sida diskuterar fans från hela världen flygpriser och semesterplaner nu när det offentliggjorts att det hittills så ljusskygga projektet ska ställa sig på scen i Göteborg i augusti.

MInst sagt hemliga låttitlar och videor har bidragit till att mystiken tätnat kring Iamamiwhoami. En video gavs till exempel en serie siffror som titel varpå någon skarpsint person har grävt fram att siffrorna bildar ordet officinarium. En sorts planta av mandragora-art. En växt med hallucinogena egenskaper, som använts till trolldom.

I skrivande stund närmar sig Iamamiwhoamis Youtube-kanal 21.000 prenumeranter och 105.000 kommentarer. Antalet videovisningar närmar sig 7 miljoner. Just nu ligger det på den mycket spooky siffran 6.666.418 visningar. Japp, bara 248 kvar till the number of the beast.

Inte illa för en grupp som ingen vet något om. Människorna bakom projektet kan fortfarande knalla ner till Prisextra och köpa mjölk och toapapper utan att bli igenkända. Inte för att de verkar behöva handla just toapapper på ett par år, men ändå.

Den närmast utomjordiskt utstyrda och sminkade tjejen i videorna (är det verkligen hennes röst vi hör? ) har fått nätet att spraka av spekulationer.

Är det kanske Lady Gaga? Christina Aguilera? Goldfrapp? Björk? Lisbeth Salander?

Aguileras talesperson har fått gå ut och förneka att hon har något med projektet att göra.

Alltmedan MTV News har mottagit mystiska paket och videorna har blivit virala fenomen.

Med tiden har det dock blivit lättare att se hur den gäckande damen ser ut där bakom den modemagasinsteatraliska täckmanteln. Senaste budet är Jonna Lee, svensk singer/songwriter som tidigare bland annat har samarbetat med Ed Harcourt.

Musiken är emellertid väsenskild från Jonna Lees normala skivor. Det här är en elektronisk, mörk, suggestiv musik som sträcker ut sig, kombinerad med visuella grepp som utmanar.

Jonna Lees nordamerikanska management förnekar (naturligtvis) all inblandning från svenskans sida.

Karin Dreijer Andersson i lika elektroniska duon The Knife brukar också gömma sig bakom intrika masker och utstryrslar, för att fokus ska hamna på musiken istället för utseendet.

Nyligen har svenska hårdrockbandet Ghost gäckat publiken genom sin ockulta framtoning och förklädnader. Genast tog spekulationerna fart kring deras egentliga identiteter.

Har Sverige alltså fått en ny sorts musikexport? När kommer den första paketturnén med hemliga artister?

Youareonyoutubewhoareyou?

Annons