Finans Nyhet

Vattenfall övertar dansk kolkraft

Publicerad

Vattenfall bekräftar nu att bolaget kommit överens med det danska statliga kraftföretaget Dong om en uppdelning av det danska energiföretaget Elsam.

Enligt avtalet ska Vattenfall överta cirka 24 procent av produktionskapaciteten i Elsam/E2.

Vattenfall övertar kraftverken Nordkraft i Ålborg, Fynsverket i Odense och Amagerverket på Amager samt verk i Helsingör och Hilleröd. Dessa kraftverk är både kol- och gaseldade. Vattenfall övertar också Elsams vindkraftverksamhet samt 60 procent av vindkraftparken Horns rev.

Vattenfall får å andra sidan inte kvar något ägande vid den planerade sammanslagningen av Dong, Elsam och ytterligare ett antal andra danska kraftbolag. Vattenfall har i dag ett ägande på 35,3 procent i Elsam.

Annons

”Denna struktur säkrar att vi får ny kompetens och ökade resurser i den nordiska verksamheten för att fortsätta utvecklingen av miljövänliga, uthålliga energilösningar som vindkraft, bioenergi och koldioxidreduktion”, säger Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson i ett pressmeddelande.

Den danska verksamheten kommer att ingå i Vattenfalls nordiska organisation, Vattenfall Norden.

Avtalet förutsätter att konkurrensmyndigheterna godkänner alla transaktioner, det vill säga både Dongs köp av aktier i Elsam och i Energi E2, och Vattenfalls köp av tillgångar i Elsam och Energi E2.

Annons

TT

Annons