Västsverige drabbas när SAS lägger ner direktlinjen till New York: ”Väldigt olyckligt”

Taggar i artikeln

SAS
Publicerad
Uppdaterad

Flygbolaget SAS skrotar direktlinjen mellan Göteborg och New York. Även Ålborg i Danmark blir av med sin direktlinje till New York. Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, tycker att nedläggningen är olycklig och menar att försäljningen av SAS inte gynnar flyglinjerna för det västsvenska näringslivet just nu.

Anders Frick

I slutet av april började SAS flyga direkt mellan Göteborg och New York. Det var en satsning som hyllades av det västsvenska näringslivet. Flygningarna gjordes med det lite mindre planet Airbus A321 Long Range, som tar 157 passagerare. Men trots detta har SAS inte lyckats fylla alla säten, och därför kommer rutten inte att återupptas igen efter vinteruppehållet. Det säger Lars Wigelstorp Andersen, Vice President Public Affairs på SAS, till Realtid.

– Genom flygplanet Airbus A321 Long Range så har vi fått möjlighet att prova nya rutter, men efterfrågan från Göteborg har dessvärre varit lägre än förväntat. Därför kommer vi framöver att omprioritera våra resurser. Jag vill dock betona att SAS har fortsatt bra förbindelser med USA genom flygplatserna i Stockholm och Köpenhamn, säger Lars Wigelstorp Andersen.

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, tycker att det är ett riktigt tråkigt besked.

Annons

– Detta är absolut inte bra. Detta var den mest efterlängtade flyglinjen för Göteborg, och det är väldigt olyckligt att den nu läggs ner. Vi har gjort vårt bästa och indirekt marknadsfört den, säger Johan Trouvé till Realtid.

Han säger också att den nyligen genomförda försäljningen av SAS till Air France-KLM inte var till gagn för västra Sverige.

– Nej, försäljningen gynnar oss inte, men vi får hoppas att deras nya storägare ser nyttan av att ha en kontinental direktlinje till och från Göteborg, säger Johan Trouvé.

Annons

För några år sedan hade Qatar Airways en direktlinje mellan Göteborg och Qatar, men inte heller denna finns kvar idag.

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren

Annons