Finans Nyhet

Varning för rysk börsbubbla

Publicerad

Nu varnar Rysslands finansminister Alexei Kudrin för att utländska investerare med stor riskaptit håller på att skapa en bubbla på den ryska kapitalmarknaden. ”Var selektiv med köp, men sälj inte”, säger Peter Westin, på den ryska investmentbanken Aton, till Realtid.se.

Höga priser på olja, Rysslands i särklass största exportprodukt, har fungerat som bränsle för en likviditetsdriven aktiehandel och stort inflöde av utländskt kapital.

Nu spekulerar investerare dessutom i en appreciering av rubeln gentemot dollarn, vilket ytterligare lockar till sig utländskt kapital.

– Det finns element av en bubbla, varnar finansminister Alexei Kudrin enligt The Moscow Times.

Annons

I början på augusti var RTS-index upp på 794, vilket var en ny toppnotering. Toppen dessförinnan infann sig vid 786 den 12 april 2004. Sedan dess har RTS-index nått nya toppnoteringar och har varit över 900 punkter.

Samtidigt som aktiemarknaden är hetare än någonsin är direktavkastningen på aktier lägre jämfört med avkastningen på aktiemarknader i väst. Men att det skulle indikera en bubbla tror Erik Wigertz, chef för Equity Capital Markets vid United Financial Group i Moskva, inte på.

– Det handlar om att företagen expanderar och har en hög återinvesteringsgrad. Tittar man på marknadsvärderingen är P/E-talen fortfarande ensiffriga. Däremot har det alltid varit enorma svängningar på RTS-index. Mellan topp och dal kan det skilja 30-50 procent, och man kan aldrig förutse en svängning, säger Erik Wigertz.

Annons

Även efterfrågan på så kallade ”semi-sovereign” rubel-obligationer med nästan lika hög kreditrating som statliga obligationer, har ökat. Och det är utländska aktörer som driver upp priset klagar lokala investerare, som tvingas söka sig till mer riskfyllda investeringar.

Peter Westin på den ryska investmentbanken Aton tonar dock ned risken för en bubbla men anser samtidigt att det finns risk för korrigeringar framöver.

– Vi har haft ett stort kapitalinflöde de senaste månaderna vilket drivits av det höga oljepriset. Vi anser att aktiemarknaden i princip är fullt värderad, och skulle börsen gå upp ytterligare kan vi inte utesluta en ”liten bubbla” om ett par månader. Aktiemarknaden skulle kräva en korrigering.

Annons

Däremot tror Peter Westin inte på en större finansiell krasch.

– Skulle man likna Ryssland vid ett företag är det extremt välskött. Budgetöverskottet är till exempel mer än 10 procent av BNP, bytesbalansens överskott är också cirka 10 procent av BNP.

Är det dags att sälja Ryssland?

– Vi säger: sälj inte, men var selektiv med köp. Det finns fortfarande aktier som inte är fullt värderade. Skulle börsen korrigera på grund av till exempel ett lägre oljepris finns det andra intressanta aktier med exponering mot Rysslands konsumtionsboom. Tack vare att konsumtionen ökat med mellan 10 och 15 procent årligen de senaste åren är det möjligt att vi framöver kommer se att intresset skiftar från oljesektorn till telekom, konsumtionsföretagen och bankerna. Dessutom kommer man nästa år att privatisera det statliga telekom-holdingbolaget Svyazinvest. Det har skapat intresse for Svyazinvests dotterbolag eftersom det ger investerare exponering mot den kommande privatiseringen.

Så det är överdrivet att säga att den ryska börsen står och faller med oljepriset?

– Börsen är oerhört beroende av oljepriset men risken att oljepriset ska sjunka är inte särskilt överhängande. BCA hävdar i en färsk rapport att oljepriset ska ligga på cirka 50 dollar de närmaste fyra fem åren.

Annons