Newsec
Max Barclay, vd Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet. Foto: Newsec
Fastigheter

Uppsving för investeringar i logistik: "Svenska marknaden ligger efter"

Det är brist på moderna logistikytor i Sverige vilket har fått utländska investerare att investera väldigt mycket i just logistik. Det säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet, till Realtid.

Publicerad 2021-10-25

Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet, berättar att utländska investerare står för drygt 60 procent av transaktionsvolymen inom logistiksegmentet i Sverige, vilket kan jämföras med 12 procent generellt inom alla segment.

– Den svenska marknaden ligger efter Kontinentaleuropa och många utländska investerare ser därför möjlighet att investera här, säger Max Barclay till Realtid.

Bakom snedvridningen står ett förändrat beteendemönster bland konsumenterna, som näthandlar alltmer och även förväntar sig allt snabbare leveranser. Detta kräver ett utbyggt logistiknät, inte minst för ”the last mile” – den sista delen i logistikkedjan.

– I år blir det starkaste året någonsin på transaktionsmarknaden i Norden och Baltikum – delvis drivet av ökande investeringar inom logistiksegmentet. Hur framtiden är svårt att sia om men det planeras ju att bygga lika mycket här som i England under samma tidsperiod, och det är för att möta obalansen mellan tillgång och efterfrågan inom logistik, säger Max Barclay.

Han lyfter även fram ESG-frågor som centrala för industrisegmentet framöver.

– Digitalisering, ESG och ny teknik kommer att driva marknaden. Det innebär bland annat att man måste hitta smarta logistiklösningar som gör så små hållbarhetsavtryck som möjligt, och det gäller inte minst även hanteringen av varor på ett bra sätt, säger Max Barclay.

Platsannonser

Logga in