Bank

"Uppmuntrar inte våra kunder till skatteflykt"

Nordea ser över sina strukturer i Luxemburg för aktiviteter som hänför sig till offshore-verksamhet efter en gigantisk läcka avslöjat att banken hjälpt kunder att öppna brevlådeföretag i skatteparadis. Finansinspektionen ser allvarligt på uppgifterna som har framkommit genom läckan.

Uppdaterad 2016-04-04
Publicerad 2016-04-04

En gigantisk mängd läckta dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama avslöjade att Nordea har hjälpt kunder att etablera brevlådeföretag i skatteparadis. Därmed har kunderna kunnat gömma pengar – till exempel från skattemyndigheter.

Nu tar Nordea avstånd från sitt agerande, som enligt bankens egen uppgift ska ha justerats redan 2009, och ser över sina rutiner.

Att följa regelverken är bankens absolut högsta prioritet. Vår policy vad gäller skatterådgivning och våra etiska normer är tydliga: skatteplanering som kan uppfattas som skatteflykt är ingenting som vi uppmuntrar våra kunder till eller bistår dem med. Genom att rapportera till myndigheterna hjälper vi våra kunder att betala den skatt som de ska betala. Vi beklagar dock att vi inte hade dessa rutiner på plats redan tidigare, säger vd Casper von Koskull i ett pressmeddelande.

Brevlådeföretag, det vill säga offshorestrukturer, används än i dag av Nordea – men, enligt pressmeddelandet, på ett sätt som ger skattemyndigheter insyn. Till exempel kan uppläggen användas ”som juridiska och administrativa strukturer för ett fåtal kunder med mycket komplexa, internationella tillgångar. I dessa fall har Nordea ett omfattande antal rutiner för att säkerställa att kunderna deklarerar tillgångarna på sina konton till skattemyndigheterna.”

Finansinspektionen uppger att den ser allvarligt på uppgifterna som har framkommit i den omfattande Panama-läckan. I en uppföljning av ett tidigare sanktionsäreden mot Nordea, då banken ansågs ha brutit mot reglerna mot penningtvätt, kommer FI väga in de nya uppgifterna.

Vi har kontaktat tillsynsmyndigheten i Luxemburg för att enligt media har Nordea använt sitt dotterbolag i Luxemburg. Vi kommer att föra en dialog med banken om uppgifterna som kommer fram, säger Christer Furustedt, som är chef för myndighetens tillsyn av stora banker, enligt Sveriges Radio.

Platsannonser

Logga in