Uppgifter: Handelsbankens nysatsning på EFN planerades utan styrelsens vetskap

Taggar i artikeln

EFN Handelsbanken
Publicerad
Uppdaterad

I mitten av december sändes det sista programmet från EFN. Nedläggningen var känd sedan maj, men i bakgrunden hade en nysatsning på EFN förberetts, utan att vare sig de anställda bankens styrelse fick veta något om det, enligt Dagens Media. Tre dagar efter sista sändningen presenterades nyheten om nystarten.

Realtid.se

2019 tillträdde Carina Åkerström som vd  för Handelsbanken. Bland det första hon gjorde var att genomföra ett sparprogram, 800 blev av med jobbet, mindre kontor lades ned och alla kostnader ifrågasattes.

2020 drabbade osthyveln även EFN, som fick gå från att bevaka ekonomi brett till att nischa in sig på privatekonomi.  Det var början på en stegvis nedmontering som slutade med beslutet om nedläggning i maj förra året.

Alla trodde att allt nu var över och förbi, men inte Johan Lagerström, tidigare presschef, initiativtagare och förste ansvarige utgivare på EFN, kommunikationschef och styrelseordförande för EFN.

Annons

Han lämnade banken 2017, men har sedan dess jobbat som konsult åt banken. Sedan årsskiftet är Johan Lagerström tillbaka som heltidsanställd senior rådgivare och styrelseordförande för EFN.

Efter beskedet om nysatsningen har ett antal profilerade journalister rekryterats. Bland annat så gör Gabriel Mellqvist comeback, efter ett par år på Dagens Industri. För närvarande är alla anställda eller kontrakterade av den ansvarige utgivarens bolag Leo Lagercrantz Communication AB.

Vad satsningen kostar får han inte prata om.

Annons

Enligt vad Johan Lagerström säger till Dagens Media var det bankens nytillträdda vd Michael Green, då i egenskap som Sverigechef, som tog beslutet om nysatsningen.

– Själva beslutet togs nån gång i november, december, men processen hade pågått ett tag, säger Johan Lagerström till Dagens Media.

– Nedläggningen var en missbedömning och då får man göra om och göra rätt.

Annons

Johan Lagerström vill inte heller säga något om kostnad.

Annons