Finans Nyhet

Uppåt på Wall Street

Publicerad

Ett rekordstort handelsunderskott i november överraskade Wall Street. Men efter en initial djupdykning drog börserna i New York till slut iväg uppåt.

Dow Jones industriindex hade vid stängning gått upp med 0,6 procent till 10.617,8. Nasdaqs kompositindex hade stigit med lika mycket till 2.092,5.

Energisektorn var pådrivande i den breda uppgången, som bromsades av finansaktier, enligt Standard & Poor’s branschindex.

Oro för produktionsproblem och statistik som visade minskade råoljelager i USA drog upp råoljepriset, vilket gav stöd till oljeaktier. Exxon Mobil, världens största börsnoterade oljeproducent, steg med 1,5 procent.

Annons

Processorjätten Intel steg med 2,8 procent efter en oväntat stark delårsrapport i tisdags. Konkurrenten AMD, som rasade med 26 procent på en varning för svag försäljning i tisdags, följde liksom andra halvledaraktier med uppåt med 1,1 procent.

Paketleverantören United Parcel Service (UPS) föll med 7,4 procent efter en vinstvarning i tisdags, som pressade hela transportsektorn nedåt.

Teleoperatören Verizon Communications tappade en procent efter en varning för högre kostnader för pensionsavtal.

Annons

Dollarn tappade rejält i kölvattnet på USA:s rekordstora handelsunderskott i november, 60,3 miljarder dollar. Vid 22-tiden svensk tid kostade den 6:82 kronor, medan euron låg på 9:05 kronor. Samtidigt hade räntan på USA:s tioåriga statsobligation backat med en punkt till 4,24 procent.

De svenska depåbevisen gick uppåt. Vitvarujätten Electrolux steg med 1:06 kronor eller 0,7 procent jämfört med stängningskursen i Stockholmsbörsen. För telekomtillverkaren Ericsson blev det ett lyft på 15 öre eller 0,8 procent.

TT

Annons

Annons