Finans Nyhet

Uppåt på Wall Street

Publicerad

En stororder till Boeing och nyheten om en fusion som skapar USA:s största oljeraffinaderi drog upp kurserna på börserna i New York på måndagen. Därtill bidrog en rad höjda investeringsbetyg för tunga teknikaktier.

Dow Jones industriindex gick upp med 0,8 procent till 10.242,5, medan Nasdaqs kompositindex steg med en procent till 1.950,8.

Energi- och finansaktier gick bäst i den breda uppgången, enligt Standard & Poor’s branschindex. 24 av 30 Dow Jones-aktier steg i värde.

Aktien i raffinaderikoncernen Premcor rusade upp med över 18 procent då konkurrenten Valero Energy gått med på att köpa bolaget för 6,9 miljarder dollar. Även Valero lyfte på nyheten, upp med 1,1 procent.

Annons

Analytiker på CSFB höjde investeringsbetyget för Apple efter att prognosen för datorförsäljningen skrivits upp. Aktien steg med 4,2 procent.

Boeing lyfte med 2,9 procent då ACE Aviation Holdings, som äger Air Canada, lagt in en beställning av 18 stycken Boeing 777 och 14 stycken 787 Dreamliner.

Telekomtillverkaren Ciena steg med 5,2 procent då Piper Jaffray-analytiker höjt investeringsbetyget. Kafékedjan Starbucks, upp med 4,2 procent, lyfte också på ett höjt investeringsbetyg från Prudential Equity Group.

Annons

Råoljepriset på Nymex-börsen sjönk tillbaka, ned med 1,5 procent.

Samtidigt backade dollarn till 7:03 kronor, medan euron låg stabil på 9:14 kronor. Räntan på USA:s tioåriga statsobligation var oförändrad på 4,25 procent.

Utvecklingen för de svenska depåbevisen var blandad. Telekomkoncernen Ericsson steg med sex öre eller 0,3 procent jämfört med måndagens stängning på Stockholmsbörsen. För Nokia blev det en nedgång med 13 öre eller 0,1 procent.

Annons

TT

Annons