Unionen: Vändning i sikte för svensk ekonomi

Taggar i artikeln

Konjunktur Unionen
Tobias Brännemo, chefsekonom, Unionen Fotograf: Peter Knutson
Publicerad
Uppdaterad

En vändning i ekonomin är i sikte. Reallönerna ökar och den pressade situation som hushållens ekonomi befunnit sig i de senaste två åren kommer att ljusna betydligt under de kommande två åren, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.

Realtid.se

– Hur snabb och stark vändningen i svensk ekonomi blir beror på hur Riksbanken väljer att genomföra ytterligare räntesänkningar, säger Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen.

Unionens konjunkturprognos spår att BNP växer med 0,8 procent i år och med 2,6 procent nästa år och att inflationen kommer röra sig en bra bit under 2 procent.

–  Det kommer då bli betydligt svårare för Riksbanken att gå långsamt fram med räntesänkningar. Vår bedömning är därför att styrräntan kommer att sänkas fyra gånger till i år och stimulansen i ekonomin blir därmed också större, säger Tobias Brännemo.

Annons

När Unionens klubbar bedömer utvecklingen på sina företag har förväntningarna vänt från att för ett halvår sedan spå en nedgång till att nu vänta sig tillväxt under det kommande halvåret. Särskilt har läget svängt om i den hårt pressade byggbranschen. Även i övriga näringslivet är förväntningarna nu högre ställda än för ett halvår sedan.

– Jämfört med tidigare lågkonjunkturer har de negativa effekterna på arbetsmarknaden varit relativt milda den här gången. När konjunkturen mer tydligt vänder uppåt senare i år kommer också behovet av att anställa öka, säger Tobias Brännemo.

Tobias Brännemo, chefsekonom, Unionen Fotograf: Peter Knutson Inga restriktioner

Annons

Annons