Finans Nyhet

”Underbart”

Publicerad
Uppdaterad

Om att Saab begärs i konkurs.

Helene Rothstein

Saab har begärts i konkurs, uppger vd Victor Muller för TT.

– Det är underbart. Vi har varit väldigt oroliga här eftersom det har varit olika signaler om vad som ska hända men detta har varit det allra bästa alternativet, säger konkursnestorn Rolf Åbjörnsson till Realtid.se.

Nyhetsbyrån fick beskedet direkt av Muller utanför tingsrätten i Vänersborg strax efter klockan 9.00 på måndagen.

Annons

Lagmannen på tingsrätten håller nu på att gå igenom konkursansökningarna. Ett besked från rätten väntas under dagen, rapporterar TT.

Det är de tre bolagen, SAAB Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Tools AB och Saab Automobile Powertrain AB som har ansökt om att bli försatta i konkurs. Dagen sammanträde som skulle hållas i dag om rekonstruktionens upphörande i Vänersborgs kommunhus kommer att ställas in.

Enligt Swedish Automobile grundar sig beslutet att ansöka om konkurs på att kinesiska Youngman, efter de senaste beskeden från General Motors (GM), ger upp och inte länger tycker sig kunna slutföra planerade satsningar på den svenska biltillverkaren.

Annons

Att en konkurs vore det bästa för Saab beror, enligt Åbjörnsson, på att företaget får ny regi och det säkerställer att det inte sker en splittring av egendomen.

– Med ett samlat grepp finns det intressenter som är beredda att gå in. Man har ju inte kommit till innan utan man har hållit på med olika spår som inte lett någonstans. Men det är oklart vad som finns kvar av Saab, man har ju läst om olika transaktioner men vi får se vad som finns kvar, säger han till Realtid.se

Vem tror du blir konkursförvaltare?

Annons

– Ackordcentralen och DLA Nordic.

Jag har fått uppgifter om att ackordcentralen skulle ha inlett samarbete med Wistrand om att få bli konkursförvaltare i Saab, det är ingenting du har hört?

– Jo.

Men du hoppas ändå att det blir med DLA Nordic?

– Ja, eftersom det är väldigt viktigt med internationell kompetens och de har en mycket stark internationell verksamhet, DLA Piper.

Annons