Finans Nyhet

UBS speedar upp takten för att hitta ny vd

Publicerad

Banken vill ersätta veteranen Oswald Grübel, som har valt att hoppa av efter skandalen där en av mäklarna har spekulerat bort 2,3 miljarder dollar.

Realtid.se

Hans avhopp kommer efter att ledningen är oense över vilken strategi banken ska ha och däför har man fått koppla in ett headhuntingbolag för att hitta en ersättare till Oswald Grübel, enligt Financial Times. Tanken är att den nya vd:n ska genomföra en rejäl omstrukturering av bankens verksamhet.

En av förhandsfavoriterna till posten som ny vd är Sergio Ermotti, enligt Financial Times. Han är idag chef för UBS verksamhet i Europa och har sedan tidigare tung erfarenhet hos UniCredit och Bank of America.

Så sent som förra helgen blev han utnämnd till interrims-vd för UBS, men samtidigt har banken betonat att man tänker titta på såväl interna som externa kandidater.

Annons

UBS har bekräftat att man har anlitat en rekryteringsfirma, men inte velat offentliggöra namnet på bolaget. Wall Street Journal har tidigare rapporterat att Egon Zhender, som banken regelbundet använder, har blivit inkopplad för att leda processen.

UBS har förnekat att den före detta chefen för investmentbanken JP Morgan Chase, Bill Winters, ska ha blivit tillfrågad. Men enligt Financial Times ska Bill Winters vara den starkaste externa kandidaten.

Bankens chef för investmentbankverksamheten, Carsten Kengeter, var en av toppkandidaterna före tradingskandalen. Men enligt källor till tidningen har chansen blivit betydligt sämre efter att mångmiljardförlusten upptäckts.

Annons

Enligt tidningen ska vd-posten tillsättas inom det närmaste halvåret och enligt dess källor ska styrelsen utvärdera en lista med potentiella kandidater före man går in i mer djupa diskussioner.

Financial Times menar samtidigt att banken kämpar med att återskapa sitt förtroende efter att det har kommit fram att en av dess mäklare – Kweku Adoboli – spekulerat bort 2,3 miljarder dollar.

Som en direkt effekt har UBS speedat upp processen med att göra en rejäl översyn av sin investmentbankverksamhet, vilket förväntas resultera i att tusentals personer förlorar jobbet, enligt Financial Times.

Annons

Annons