Finans Nyhet

UBS-chefen planerar strategiskifte

Publicerad

Sergio Ermotti sätter investmentbanken i strypkoppel.

UBS har flaggat för förändringar inom sin problemtyngda investmentbankdivision. Nu verkar tillförordnade koncernchefen Sergio Ermotti ha satt ner foten.

Enligt källor till Wall Street Journal och New York Times planerar UBS en kraftig neddragning inom framför allt fixed income-delen.

Förändringen springer ur en analys att det är inom kapitalförvaltning och private banking som de stora intäkterna kommer de närmaste åren.

Annons

UBS har 17.776 anställda inom investmentbankdelen. Enligt en dagsfärsk analys från JP Morgans Kian Abouhossein, som citeras av Bloomberg, väntas omkring 10 procent av de anställda få gå.

”Investerare borde välkomna en strategi som inriktar sig på att krympa UBS investmentbankdivision som styrs om mot att bli mer av ett stöd till private banking-affären”, skriver Kian Abouhossein.

Enligt hans bedömning kommer UBS att dra ner kraftigt på mandaten för obligations- och räntehandeln samtidigt som man helt kan komma att lämna råvarusektorn, rapporterar Bloomberg.

Annons

Enligt Wall Street Journal kommer UBS fortsätta satsa aktiemäkleri, valuthandel och M&A-rådgivning.

New York Times uppger att UBS även kommer att driva sin omfattande analysverksamhet vidare.

De planerade förändringarna har skapat en stor oro internt på UBS, rapporterar tidningarna. En anonym anställd säger till New York Times att det känns som om investmentbanking plötsligt har blivit det ”problematiska styvbarnet” och inte längre en del av bankens kärnverksamhet:

Annons

– Ingen i ledningen skulle erkäna det men handling säger mer än ord.

Annons