Finans Nyhet

Tyskland säger ja till Wolfowitz

Publicerad

Tyskland har lovat USA att man inte kommer att stoppa nomineringen av Paul Wolfowitz till att bli näste Världsbankschef, sade den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder i dag enligt AFP. Löftet framfördes direkt till president George W Bush.

Den amerikanske presidenten ringde mig och lade fram sitt förslag, och jag sade att det inte skulle falla på grund av Tyskland, berättade Schröder för en tysk tv-kanal.

Om Wolfowitz sade förbundskanslern att ”han är den amerikanske kandidaten”.

– Vi ämnar ha en fruktbar relation till honom, tillade Schröder.

Annons

EU:s finansministrar kommer under toppmötet i veckan att diskutera vem som ska bli ny chef för Världsbanken. Det framgår av ett brev från Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker till unionens finansministrar.

I brevet, som Reuters tagit del av, skriver Juncker att agendan på toppmötet ”kommer att inkludera efterträdandet som chef för Världsbanken”.

Företrädare för EU:s ordförandeland Luxemburg sade att ministrarna inte väntades nå en gemensam linje i chefsfrågan, som väcktes när USA nyligen nominerade den kontroversielle vice försvarsministern Paul Wolfowitz till posten.

Annons

Tidpunkten för valet av Wolfowitz sammanfaller med att EU försöker läka såren efter meningsmotsättningar med president George W Bush om Irakkriget. Därför, menar bedömare, är det inte troligt att EU:s medlemsregeringar vänder sig emot Wolfowitz som chef för banken.

TT

Annons