Finans Nyhet

Tysk rekod- arbetslöshet

Publicerad

Det råder kris på den tyska arbetsmarknaden. Antalet arbetslösa tyskar steg i februari till över 5,2 miljoner, vilket är den högsta nivån sedan andra världskriget.

Antalet arbetslösa steg med 177.000 personer i februari jämfört med månaden före, till 5,22 miljoner enligt icke säsongsjusterad statistik från landets arbetsmarknadsstyrelse.

Så många tyskar har inte varit arbetslösa sedan 1932. Det brukar dock anses vanskligt att jämföra med Tyskland före kriget.

Andelen arbetslösa steg till 12,6 procent från 12,1 procent i januari.

Annons

Säsongsjusterad statistik från Bundesbank visar att antalet arbetslösa steg med 161-000 till 4,87 miljoner personer. Ökningen var nästan dubbelt så stor som ekonomer hade räknat med. Arbetslösheten uppgick till 11,7 procent, jämfört med 11,4 procent i januari.

Arbetslöshetssiffrorna läckte ut redan på måndagen och nyheten dominerade de tyska tidningarna på tisdagen. ”5,2 miljoner kvinnor och män utan arbete. Gör någonting!”, skriver till exempel dagstidningen Bild med stora, röda bokstäver på sin förstasida.

Den nya statistiken sätter ytterligare press på förbundskansler Gerhard Schröders regering i ett läge när socialdemokraterna (SPD) har problem. Valet i delstaten Schleswig-Holstein för ett par veckor sedan blev en oväntad motgång för SPD. Och det är regeringens arbetsmarknadspolitik som har hamnat i fokus. När Schröder kom till makten 1998 lovade han att halvera arbetslösheten, som då låg på 4,82 miljoner.

Annons

Ökningen i februari beror delvis på regeringens arbetsmarknadsreformer som är tänkta att få ut fler tyskar i arbete. Men än så länge har effekten blivit att fler tyskar registreras som arbetssökande. Det beror på att personer som tidigare fick socialbidrag och inte räknades som arbetslösa nu inkluderas i arbetslöshetsstatistiken.

– Även vinterns återkomst och den svaga tillväxten bidrog till att arbetslösheten steg enligt Frank-Jürgen Weise, chef för tyska Ams.

TT

Annons

Annons