Finans Nyhet

TV 4 – börsraket

Publicerad

Proventus Industrier meddelade tidigare i fredags att de köper hela MTG:s innehav på 3.020.013 aktier i TV 4. Nyheten har fått TV 4-aktien att stiga med över 10 procent.

Köpet motsvarar 15,1 procent av rösterna och kapitalet. Försäljningspriset är 170 kronor per aktie, vilket var mer än aktiens slutkurs på Stockholmsbörsen den 5 januari i år.

Som en reaktion på nyheten hade TV 4-aktien stigit med 10, 4 procent klockan 13.00. TV 4:s ägares aktier har inte påverkats lika markant. Alma Media steg med 0,44 procent och Schibsted med 1,4 procent. MTG:s aktie var oförändrad.

Proventus vd Daniel Sachs uppger att företaget vill vara med när det nya medielandskapet formas.

Annons

Proventus brukar köpa företag för att som aktiv ägare förändra bolaget. Varför går ni då in som minoritetsägare i TV 4?

– Vi har analyserat mediemarknaden under en lång tid. Hela branschen står inför en stor omvandling och vi tror att TV 4 har stora möjligheter att förbli en av de starkaste aktörerna även på sikt. Vi vill vara med i den utvecklingen, säger Daniel Sachs.

Så ni går in som ägare på långsikt?

Annons

– Som jag sa så tror vi att TV 4 har möjligheter att stå sig starka även efter den omstruktureringsperiod på 2 till 4 år som vi ser framför oss. Om vi får rätt i våran analys så är vi intresserade att fortsätta som ägare.

Ni har ingen erfarenhet av mediebranschen. Vad kan ni bidra med som ägare?

– Det är sant att vi är ganska annorlunda än de övriga ägarna som är stora mediebolag. Men det tror vi kan vara nyttigt.

Annons

Hur togs kontakterna med MTG?

– Vi har fört diskussioner med flera parter under en lång tid. Exakt hur det gick till vill jag inte kommentera.

Kommer ni att begära en styrelseplats?

– Vi ska föra en diskussion med övriga ägare. Innan dess kan jag inte säga mer än så.

Efter köpet av MTG:s innehav i TV 4 blir Proventus fjärde största ägare i mediekoncernen.

Tidigare i veckan gjorde norska Schibsted upp med LRF och har därmed möjlighet att öka sitt innehav i TV 4 till 26 procent. Bonnier är fortfarande största ägare i TV 4, med 27,7 procent av aktierna.

Den norska mediekoncernen Schibsted har i flera år utmanat den svenska mediemarknadens största aktör Bonnierkoncernen. Schibsted äger till exempel både Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Schibsted har genom en rad affärer blivit en storägare i TV 4. Dagarna kring luciahelgen lade man också bud på den finländska mediekoncernen Alma Media, en av storägarna i TV 4. Kommer Schibsted över Alma Medias 23,4 procent av TV 4-aktierna hotas Bonniers kontroll över bolaget.

Riskkapitalbolaget Proventus grundades 1980 av finansmannen Robert Weil. Proventus har ett eget kapital på cirka 3 miljarder kronor. Bolaget är huvudägare i leksaksföretaget Brio och det finska möbelföretaget Artek.

Annons