Finans Nyhet

”Turbulensen överdriven”

Publicerad

Rolf Karp lämnar firman men ser ingen dramatik.

Öhman-sfären har drabbats av avhopp på tunga poster på kort tid. Flera nyckelpersoner inom debt capital markets går exempelvis till ABG Sundal Collier.

I veckan blev det klart att högt rankade detaljhandelsanalytikern Rolf Karp lämnar Öhman efter elva år för att bli vice vd på Torsten Janssons New Wave.

Det ligger ingen dramatik bakom karriärbytet. Enligt Rolf Karp fick han ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

Annons

– Jag har haft en otroligt rolig period som aktieanalytiker på Öhman Fondkommission. Vi har många analytiker som har varit här väldigt länge. Några har slutat och några har börjat. Och nu slutar jag, säger han till Realtid.se.

Han tycker att den senaste tidens Öhman-rubriker i medierna inte speglar verkligheten:

– Det där är väldigt överdrivet. Det kommer alltid förändringar, och visst är det sant att Öhman har förlorat en del personal över tid. Men det är ju ingenting som har påverkat Öhmans verksamhet på något sätt, säger Rolf Karp.

Annons

Så personalavhoppen just nu beror inte på något generellt missnöje bland personalen eller så?

– Det är inte något missnöje, utan det är som med allt annat, när det är någon lockar med något erbjudande, så kanske folk väljer det.

– Sedan vet vi
att när bonusar och så betalas ut i mars [varje år], då börjar det som kallas ”silly season”. Då rullar det väldigt mycket mellan firmorna.

Annons

Dagens Industri skrev om personalmissnöje med Stefan de Geer som blev ny chef för företagsaffärer på Öhman?

– Om jag säger så här: Är det någon som har slutat, så kanske han är missnöjd av en eller annan orsak. Jag menar; det är ju så i den här branschen också, att vissa får ju sparken om de inte når upp till förväntningarna.

Det kan vara så?

– Så kan man uttrycka det också, och så kanske det också har varit. Och då kanske den personen i fråga – eller de personerna i fråga då – känner ett ”agg” mot företaget.

Rolf Karp lämnar firman under våren och bevakar fram till dess inte längre New Wave-aktien.

De närmaste månaderna ska han lämna över till Simon Källström som blir hans efterträdare på analytikerposten.

– Han är fantastiskt duktig och tar över rollen efter mig. Vi går in och kör alla bolagen tillsammans under en övergångsperiod.

Hoppas han blir lika duktig som du då.

– Det är jag helt övertygad om att han blir.

Senare idag på Realtid.se: Rolf Karp om framtiden för New Wave.

Annons