Finans Nyhet

Trustbuddy i konkurs

Publicerad

UPPDATERAD Gör egen ansökan om konkurs sedan stor fordringsägare lämnat in konkursansökan i fredags.

Trustbuddy går inte att rädda. Styrelsen har ansökt om att försätta bolaget i konkurs och advokat Lars-Henrik Andersson (även konkursförvaltare i en del av Panaxia-härvan) får nu uppdraget att som förvaltare försöka rädda de värden som går att rädda.

Det framkommer av en presskommuniké på måndagen.

– Dagens beslut gör det möjligt för alla intressenter att få en rättvis behandling i en strukturerad process. Styrelsen och ledningen kommer att fortsätta att vara behjälplig på alla sätt i processen framåt, säger ordförande Simon Nathanson.

Annons

Enligt Trustbuddy är skadorna av de ”allvarliga oegentligheter” som pågått i verksamheten större än befarat. Bolaget nämner inte hur stora summor som är borta men redan för en vecka sedan framkom det att minst 44 miljoner kronor saknas.

”Vidare utredning har visat att situationen är ännu mer komplex och det kommer inte att vara möjligt att fortsätta att bedriva verksamheten i någon form. Styrelsen konstaterar att bolaget är på obestånd. För att säkerställa en rättvis behandling av alla intressenter, så har styrelsen, med stor besvikelse, beslutat att ansöka om konkurs”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Konkursbeskedet innebär att bolagets kredittjänst kommer att hållas fortsatt stängt och att inga insättare kan ta ut några pengar. Bolagets aktie kommer i och med konkursen att avnoteras från First North.

Annons

Vid halvårsskiftet hade Trustbuddy-koncernen drygt 70 anställda. Konkursen påverkar även fem dotterbolag i Finland, Spanien, Holland, Storbritannien och Sverige. Sedan starten har drygt 350.000 medlemmar (långivare och låntagare) anslutit sig till tjänsten. Enligt bolaget uppgick den förmedlade lånevolymen enbart under 2014 till 828 miljoner kronor.

Enligt bolagets färska prospekt inför den nu inställda nyemissionen framkommer också att man tagit in totalt 50 miljoner kronor i kortfristig finansiering de senaste månaderna. 30 miljoner kronor kommer från Solid Venture Capital Ltd.

Enligt Stockholms tingsrätt lämnade Solid Venture Capital redan i fredags in en egen konkursansökan mot bolaget. Av denna framkommer att Solid Venture direkt efter Trustbuddys överraskande pressmeddelande om krisen i bolaget krävde omedelbar återbetalning av 27 miljoner kronor.

Annons

Annons