Trögt i Malmö för Balders och K-Fasts hemliga uthyrningsbolag

Taggar i artikeln

Balder K-fastigheter
Bild från Homestates Instagramkonto.
Publicerad
Uppdaterad

Det går trögt i Malmö, men desto bättre i Stockholm och Göteborg för Homestate, som hyr ut möblerade lägenheter till företag. Ägartrion består av fastighetsaktiebolaget Balder, K-Fastigheter samt rekryteringsföretaget OnePartnerGroup.

Anders Frick

Homestate lanserades ungefär samtidigt som coronapandemin drog igång. Affärsidén är att erbjuda möblerade företagslägenheter och från att första året (2020) ha omsatt 3,4 miljoner kronor så omsatte Homestate drygt 21 miljoner kronor under 2022. Det visar företagets senaste årsredovisning.

Bolaget ägs till 33,4 procent av Balder och till 33,2 procent av K-Fast Holding. Dessutom ägs 33,4 procent av Reach for the Stars AB, som drivs av Stefan Alvarsson och som i sin tur äger rekryteringsföretaget OnePartnerGroup. Denna trio baseras på OnePartnerGroups erfarenheter av att bostadsfrågan dök upp som ett hinder om och om igen under rekryteringsprocesserna för stora företag. Det visade sig helt enkelt vara svårt att få människor att ta jobb på främmande ort, om de inte också får ett hem.

Trots att coronapandemin är över så påverkar den fortfarande Homestate, det skriver bolaget i sin årsredovisning för 2022:

Annons

”Tänkta kundsegment för oss reste inte som de brukar och våra tjänster för våra huvudmålgrupper föll ut med sämre resultat. Vi försökte därför fortsätta parallellt med den strategi vi hade året innan, dvs att försöka fylla upp våra lägenheter med arbetskraft från bygg och installationsbranschen. Vår strategi lyckades och vi gjorde en riktigt bra sommarperiod. Men under den tidiga hösten så vände det igen. Kriget i Ukraina, inflation, ökade kostnader och mörka rubriker igen kring framtiden gjorde att höstens bokningsflöde återigen stannade av”, skriver bolaget.

Homestate har tidigare haft som mål att ta på sig 50 nya lägenheter per år, men med den osäkra situationen i omvärlden som rådde under hösten så bromsade man något. Stockholm och Göteborg rullar på bäst, medan marknaden i Malmö under året svalnade något. På sista raden fortsätter det att vara ett minusresultat. För 2022 blev resultatet efter finansiella poster minus 2,3 miljoner kronor. Parallellt har bolaget fortsatt bearbeta marknaden på bred front för att, som man uttrycker det, ”vara med när det vänder”:

”Vi märker i vår tillväxt att vårt relationsbyggande också ger resultat, vi märker att vi får fler och fler företag blir återkommande. Så tiden talar för oss, släpper bara det spända läget och vi får chans att ta in nya företag som prövar oss så lyckas vi göra dem till återkommande gäster. Vi har fortsatt att plocka på oss nya lägenheter och att investera i nya möbler”, skriver bolaget.

Annons

Förutom att vända sig direkt till andra företag så har Homestate lagt ut en mängd lediga lägenheter på Airbnb, något som Hem&Hyra var först att skriva om. 

”Att använda sig av en mellanhand är ett sätt att kunna ta ut höga hyror och komma undan besittningsskyddet, alltså hyresgästens rätt att få bo kvar i sin lägenhet. En överenskommelse slår fast att Balder ska förhandla hyrorna på adressen med Hyresgästföreningen. Men på det här sättet har Balder rundat systemet”, skriver Hem&Hyra, som även konstaterar att Homestatesaknar nödvändiga tillstånd, att verksamheten kan ha bristande brandskydd och vara i strid med kommunens detaljplan.

Från Balders håll ser man dock positivt på Homestates verksamhet och framtid:

Annons

”Homestate är en seriös aktör som fokuserar på just bostadsförsörjning riktad till företag varpå hyressättningen inte är densamma som på ordinarie bostadsmarknad. Hur utvecklingen framöver ser ut vet ingen och är heller inget som vi vill sia om”, skriver Balders presskommunikatör Eva Jonasson i ett mail till Hem&Hyra.

Annons