Finans Nyhet

Trendbrott: Ökande antal konkurser under oktober – momsbedrägerier i topp

Anders BjörkenheimAnders Björkenheim
Anders Björkenheim, bedrägeripreventionsexpert
Publicerad

Hittills under 2021 har antalet konkurser varit lägre varje månad än vad de var under 2020, med undantag för september. Men nu ökar de igen, och minst 20 av årets 30 största konkurser hittills har med momsbedrägerier att göra.

Anders Frick

Texten uppdateras.

Under oktober månad gick 435 aktiebolag i konkurs, samtidigt som 5335 aktiebolag nyregistrerades. Att antalet konkurser ökade under oktober jämfört med september är visserligen anmärkningsvärt, men siffran är ändå 8 procent lägre än samma månad förra året och 35 procent lägre än oktober 2019, innan coronapandemin. Totalt sett är konkurserna dock på sina lägsta nivåer sedan 2007. Detta enligt siffror från Creditsafe.

konkurser creditsafeKälla: Creditsafe

Annons

Många av de bolag som innan konkursen omsatte mest pengar misstänks ha koppling till momsbedrägerier. Detta gör att minst 20 av årets 30 största konkurser har med momsbedrägerier att göra, något som Realtid tidigare har skrivit om.

Bedrägeripreventionsexperten Anders Björkenheim menar att detta bara är toppen på det isberg av momskarusellverksamhet som nu börjar flyta upp, i kölvattnet av den så kallade mobilhärvan och närliggande härvor

– Vi kommer få se dessa siffror även nästa år och troligen även 2023 då antalet bolag i härvan fortsätter att svälla även om man gått ifrån just mobiltelefoner som varugrupp. Bedrägerier är tyvärr det nya normala, säger Anders Björkenheim till Realtid.

Annons

Han ser dock vissa ljusglimtar i den konkursstatistik som nu presenteras.

– På sätt och vis är det ganska skönt att dessa bolag äntligen börjar dyka upp i den officiella statistiken, det gör det svårare för makthavarna att ignorera problemet och sopa det under mattan. De har redan testat den taktiken och chockerande nog har det visat sig mindre framgångsrikt, säger Anders Björkenheim.

konkurser creditsafeKälla: Creditsafe

Annons

Annons