Finans Nyhet

Tre svenskar i nya ABB-ledningen

Publicerad
Uppdaterad

Sverige gör en storstilad comeback i verkstadskoncernen ABB:s koncernledning. Från årsskiftet kommer tre av fem divisioner att ledas av svenskar.

Olle Blomkvist

Tyske Jürgen Dormann blev 2002 första icke-svensk att leda ABB. Dormann ersatte Jörgen Centerman, som lämnade efter sig ett bolag med dålig lönsamhet och svaga finanser, dessutom skakat av asbestskadestånd i mångmiljardklassen.

Sedan dess har det inte funnits en enda svensk i verkstadsbjässens koncernledning.

Men nu blir det ändring på det. I samband med ABB:s kapitalmarknadsdag i Zürich på tisdagen aviserade nuvarande chefen Fred Kindle en omorganisation som syftar till att underlätta intäkts- och vinstökningar.

Annons

En ledningsnivå tas bort. De två kärndivisionerna för kraft respektive automation slopas och ersätts av de fem affärsområden som i dag ingår i kärndivisionerna.

Tre av de fem nya ABB-divisionerna kommer att ha en svensk vid rodret:

Tom Sjökvist, snart 58, är i dag chef för affärsområdet Automation Products och kommer att ansvara för divisionen med samma namn.

Annons

Anders Jonsson, 55, är för närvarande chef för Automation Technologies i Kina. Han blir i stället chef för divisionen Robotics.

Samir Brikho, 47, ansvarar för förädlingsverksamheten inom olja, gas och petrokemi i ABB Lummus Global. Han blir chef för divisionen Power Systems men kommer att behålla sin gamla roll vid sidan av.

Alla de tre svenskarna är långvägare inom ABB och började redan på Asea-tiden.

Annons

Den nya organisationen gäller från och med kommande årsskifte, då också den nya koncernledningen tillträder.

Ett självsäkert, internationellt och erfaret team, recenserade Fred Kindle när de nya cheferna presenterades.

Samtidigt presenterade ABB sina nya finansiella mål för perioden fram till 2009.

Fred Kindle hoppas att ABB av egen kraft ska lyckas öka omsättningen med över fem procent per år under perioden 2005–2009. Målet för nettovinsten är en marginal på över fem procent.

ABB-aktien steg något under förmiddagshandeln på Stockholmsbörsen, sedan målen och den nya organisationen lagts fram.

TT

Annons