Finans Nyhet

Tove Leijon

Publicerad

… när du driver företaget Bröllopskoordinatorn?

Tove Leijon inledde sitt yrkesliv som orginalare på en datorgrafikbyrå, något som hon alltid hade drömt om. På grund av att Microsofts Power Point blev allt vanligare blev hennes tjänster mindre efterfrågade och hon fick sadla om. Av mer eller mindre en slump började arbeta på en hotell- och konferensanläggning utanför Stockholm.

Där blev Tove Leijon ansvarig för att anordna bröllop i konferensanläggningens festlokal. Efter hand startade hon ett eget företag med inriktning på bröllopsplanering som hon skötte parallellt med arbetet på hotell- och konferensanläggningen. Men sedan ett drygt år har hon övergått till att driva sitt eget företag på heltid.

Hur ser en normal dag ut i ditt liv?

Annons

– Oj, jag har nog inga normala dagar. I dag sitter jag på kontoret hela dagen, men i går började jag med att träffa ett par och åka runt med dem till fyra olika festvåningar som jag hade valt ut. Efter det han jag med att träffa en florist, åka till en kyrka och räkna bänkrader, besöka ett företag som gör inbjudningskort och slutligen åka till en klädbutik för att se på de senaste.

Är det vanligaste att du hjälper till med en viss del eller att du tar hand om hela bröllopet?

– Det vanligaste är att jag tar hand om detaljplaneringen. Det innebär att jag ordnar med vigseln, vilken ordning intåget ska ske i, hur fotograferingen ska gå till och boka leverantörer. Ofta har brudparet någon leverantör som de gärna vill anlita själva.

Annons

Vad är det mest ovanliga bröllop du anordnat?

– Det är en vanlig fråga. Tyvärr måste jag nog säga att jag ordnar ovanligt många vanliga bröllop. Däremot händer det ju att det finns ovanliga inslag. En gång hade jag ett svenskamerikanskt par som flög in sin amerikanska präst till bröllopet. Han var fantastisk, en stor svart präst som sjöng Amazing grace a capella under vigselceremonin. Efteråt gick han och välsignade alla gäster och serveringspersonalen.

– Jag gör ju alltifrån traditionell kyrkliga bröllop till borgerliga, judiska och även ett libanesiskt, vilket var lite annorlunda. Till det libanesiska bröllopet var uttåget ur kyrkan på röda mattan, fyrverkerier och en massa confetti – lite rockstjärneentré över det hela.

Annons

Hur mycket kan bröllopen kosta?

– Det varierar en hel del. Genomsnittet för bröllop i Sverige tror jag ligger på cirka 60.000 kronor, men visst händer det att de med mycket pengar lägger ut ett par miljoner. Då är allt inkluderat som transporter, logi och bröllopsresa.

– En liten varning till brudparen är att se upp. Alla ser dem som vandrande dollar-tecken och försöker pracka på dem allt möjligt. Men det är ju ändå långt ifrån hur det är i USA. Där sätter folk upp bröllopskonton fem år i förväg.

Hur ser trenderna ut när det gäller bröllop?

– De senaste fem åren har gått mot allt mer välregisserade, detaljrika och personliga bröllop. Man nöjer sig inte med det porslin och de dukar som festvåningen erbjuder, helst ska allt matcha inbjudningarna. En annan sak som dykt upp är gåvor till gästerna, så kallade ”favors”. Det handlar om allt från chokladmandlar till fina Orreforsglas.

Är frack det populäraste plagget?

– Nej, det minskar faktiskt varje år.

Hur pass säsongsstyrt är ditt arbete?

– Det är klart att de blir extra intensivt under en viss tid, men jag får uppdragen i så god tid så jag har att göra året om.

Är våren den mest populära tiden att gifta sig?

– Nej, augusti och september ligger i topp. Det har nog mycket att göra med att allt fler väljer utomhusbröllop och då gäller det ju att vädret är bra. Enligt SMHI är tredje helgen i augusti den mest solsäkra helgen.

– Jag skulle vilja slå ett slag för vinterbröllop. Om man har det lite norröver så är det ju ofta säkert med vädret. Sen är det mycket enklare att planera. Alla arrangörer och leverantörer är inte lika fullbokade då, vilket göra att man kan få de bästa och till ett bättre pris.

Annons