Finans Nyhet

Tjock-Steffes bilhandel till hovrätten

Publicerad
Uppdaterad

EBM är inte nöjd med att Uppsalamaffians tidigare ledare Stefan Eriksson friades från brott i lyxbilshärvan.

Sara Johansson

Den sista oktober kom domen mot de 12 personer som misstänktes i en stor bedrägerihärva i Göteborg. En av de tre som friades helt från misstankar om grova bedrägerier var Stefan, ”Tjock-Steffe”, Eriksson.

Nu har dock Ekobrottsmyndigheten överklagat domen och yrkar att hovrätten ska döma honom för fem fall av grova bedrägerier. Vilken påföljd kammaråklagarna Anna Broman Olasdotter och Britt-Marie Johansson yrkar på framgår dock inte.

De längsta straffen som dömdes ut av Göteborgs tingsrätt i det aktuella målet var tre års fängelse.

Annons

Enligt åtalet har bedrägerierna gått ut på att Stefan Eriksson tillsammans med sina kompanjoner tecknat leasingkontrakt för ett flertal exklusiva bilar och därefter struntat i att betala leasingavgifterna samt sålt bilarna vidare.

Stefan Eriksson misstänks bland annat för att ha använt en Mercedes 204 AMG som var värd nära 600.000 kronor under oktober 2009 för att sedan transportera den till Tyskland där han sålde den.

Samma historia upprepades två månader senare med en Mercedes ML 63 AMG, värd cirka 600.000 kronor.

Annons

Två månader senare var objekten en BMW X6, värd cirka 600.000 kronor samt en Audi Quattro värd drygt 400.000 kronor.

Stefan Eriksson krockade däremot med Audin i Tyskland i juni 2010 och förde därefter tillbaka den till Sverige.

Väl i Sverige fortsatte samma handelsmönster, enligt åklagaren. Stefan Eriksson var en av personerna som stod bakom ett avbetalningskontrakt rörande ytterligare en Mercedes ML AMG, värde cirka 600.000 kronor, vilken ej har betalats.

Annons

Den sista bilen som åklagaren misstänker att Stefan Eriksson har lurat till sig är en Audi Q7, som värderades till cirka 600.000 kronor. Den togs i beslag utanför Stefan Erikssons bostad i Tyskland.

Åklagaren anser att brotten är grova eftersom de satts i system och då det totalt sett rör ett omfattande belopp.

Stefan Eriksson har hela tiden förnekat brott.

Stefan Eriksson är tidigare känd som Uppsala-maffians ledare och dömdes 1994 till fängelse för bland annat misshandel, olaga hot, anstiftan av olaga frihetsberövande och grova bedrägerier.

Han är även känd för den berömda bilkraschen på Pacific Coast Highway nära stranden Malibu i Kalifornien 2006. Den stulna Ferrari Enzo var värd över 7 miljoner kronor. Han dömdes även för olaga vapeninnehav.

Han har dock inte varit ute i friheten särskilt länge.

Stefan Eriksson dömdes nämligen den 18 mars 2010 till 1 år och 6 månaders fängelse för olaga hot och försök till grov utpressning.

Han började avtjäna sin fängelsedom den 26 augusti 2010 och tidigaste dag för villkorlig frigivning var den 30 maj i år.

Realtid.se söker Stefan Erikssons försvarsadvokat Gunnar Falk för en kommentar.

Annons