Finans Nyhet

Tieto Enator byter vd

Publicerad

(Uppdaterad) Det blir fortsatt finländskt i toppen av den svensk-finländska IT-jätten Tieto Enator när Pentti Heikkinen tar över stafettpinnen efter Matti Lehti.

Svenske Åke Plyhm fanns med i diskussionen när ny vd och koncernchef skulle rekryteras, men blir kvar på sin nuvarande post som ställföreträdande vd och vice koncernchef.

– Han har prefererat den position han har, säger Matti Lehti, som lett Tieto Enator i 16 år, till TT.

Skiftet på vd-posten äger rum vid det kommande årsskiftet. Då blir Matti Lehti i stället ordförande i Tieto Enators styrelse, där han sedan tidigare sitter som ledamot.

Annons

Lehti kommer att vara anställd i bolaget tills juni 2007, då han vid 60 års ålder går i pension, men är öppen för att fortsätta som ordförande även efter dess.

– Den frågan är öppen. Det är bolagsstämman som varje år beslutar om styrelsen, säger han.

Den 13 år yngre Pentti Heikkinen som nu tar över vd-posten är sedan början av 2004 operativ chef i Tieto Enator. Han har jobbat i bolaget i snart tio år och har bland annat haft tre olika befattningar som affärsområdeschef.

Annons

Tieto Enator, som är Nordens största IT-konsultföretag, tyngs av fortsatt prispress. I sin senaste delårsrapport, den för tredje kvartalet, redovisade bolaget en minskad vinst, om tillfälliga intäkter och kostnader räknas bort. Samtidigt spådde bolaget att försäljningstillväxten bromsar in under fjärde kvartalet, vilket fick aktiekursen på fall.

Enligt Matti Lehti har dock ledningsskiftet inget med den finansiella utvecklingen att göra. Föryngringen i ledningen har varit planerad i flera år.

– Vi har förberett oss ganska väl, säger han.

Annons

Beskedet om vd-skiftet kom på måndagsmorgonen och Tieto Enators aktie steg under förmiddagshandeln ungefär i linje med den samlade uppgången på Stockholmsbörsen.

TT

Annons