Tibber och Polarium lanserar batteri för hemmabruk

Taggar i artikeln

Harald Mix Polarium Tibber
”Batteriet förstår både elprisets svängningar och det som pågår hemma hos dig. Det fungerar som en förlängning av hemmets energiförbrukning utan att man märker det, helt automatiskt”, säger Daniel Lindén, Tibbers medgrundare och produktchef.
Publicerad
Uppdaterad

Nu lanserar elhandelsbolaget Tibber och Harald Mix batteribolag Polarium ett smart batteri, som kan användas i hemmet för att styra energiförbrukningen till lågkostnadstimmar.

Anders Frick

”Alla hushåll kommer att ha ett batteripack i källaren”, sa Stefan Jansson, vd för Polarium, till Realtid i februari. Nu tar bolaget själva ett steg närmare den visionen genom att börja sälja ett batteri för hemmabruk. Batteriet går under namnet Homevolt och lanseras tillsammans med elhandelsbolaget Tibber.

– Batteriet är en bra sak för alla husägare och speciellt bra för dem med solceller. Homevolt är ett batteri som utvecklats för den typiska husägarens behov. Batteriet förstår både elprisets svängningar och det som pågår hemma hos dig. Det fungerar som en förlängning av hemmets energiförbrukning utan att man märker det, helt automatiskt, säger Daniel Lindén, Tibbers medgrundare och produktchef, till Realtid.

Han betonar att man inte behöver vara Tibberkund för att dra nyttan av batteriet, och att den inbyggda växelriktaren gör att batteriet fungerar med alla solcellsanläggningar på marknaden.

Annons

– Energilagring är nyckeln till att frigöra kraften i förnybar energi. Vi är glada över att lansera Homevolt och tillgängliggöra energilagring i hemmet och hjälpa hushållen sänka sina energikostnader. Homevolt är inget mindre än revolutionerande inom energiområdet eftersom det kommer att addera flexibilitet i elnätet, säger Stefan Jansson, vd och medgrundare på Polarium, i ett pressmeddelande.

Polarium har ägare som Harald Mix, AMF, Vargas och Alecta, och hade initialt fokus på telekombranschen. Detta breddades senare till bland annat matvarubutiker – nu alltså även privatpersoner.

– Tibber och Polarium har tagit fram den här produkten eftersom det har saknats en smart lösning på marknaden. Det har varit alltför svårt och komplicerat att köpa ett hembatteri. Likaså har de varit för svåra att använda och inte tillräckligt smarta från början. Homevolt är ett smart batteri som både är enkelt att köpa och använda. Jag vill också påstå att det är ett av de snyggaste batterierna på marknaden, säger Daniel Lindén till Realtid.

Annons

Hur stor försäljning som ni räknar med kommer att ske fram till årsskiftet?
– Potentialen för hembatterier på den svenska marknaden är stor. Under förra året ökade försäljningen nästan sju gånger och även i år förväntar vi oss nya säljrekord av både solceller och batterier. Vi är övertygade om att Homevolt blir den ledande lösningen som kommer att driva marknaden vidare, säger han och fortsätter:

– Kan vi se till att knappt 5 procent av Sveriges hushåll i villa eller radhus har energilagring skulle det motsvara maxkapaciteten i det oljeeldade Karlshamnskraftverket som under förra året producerade dubbelt så mycket energi som året innan, säger Daniel Lindén.

Batteriet finns i två varianter; 6,6 kWh kostar 90.000 kronor och 13,3 kWh kostar 130.000 kronor, före skattereduktionen på 48,5 procent. Vikten är 75 kg respektive 120 kg, och livslängden är 6000 battericykler eller 20 år. Den inbyggda växelriktaren möjliggör en effekt på 6 kW, alltså en i- och urladdning på 6 kWh per timme. Kemitekniken är NMC, litiummangankoboltoxidm och de första leveranserna sker under fjärde kvartalet.

Annons

Idag är Tibber aktiv på FCR (Frecuency Containment Rerserve) och FFR (Fast Frequency Reserve) med kundernas uppkopplade elbilar och elbilsladdare. Batteriet är designat för att möta de tekniska kraven på samtliga stödtjänstmarknader som finns i Sverige, men en ansökan hos Svenska Kraftnät för stödtjänster kring batterierna kan först göras när den installerade effekten når 100 kW.

Se snabbintervjun med Polariums vd Stefan Jansson från februari i Realtid-TV:

Annons