Finans Nyhet

Thenberg & Kinde fortsätter backa

Publicerad

”Det har sett bättre ut under det andra kvartalet i år. Då gjorde vi tre publika emissoner, säger Carl-Magnus Kindahl”, vd på Thenberg & Kinde.

Bolaget sysslar med premieobligationshandel, värdepappersförmedling samt kapitalförvaltning. Senast det gick riktigt bra för Thenberg & Kinde var 2007. Då landade vinsten på 12 miljoner kronor enbart under det första halvåret. Men därefter har det gått minst sagt trögt. Och så gäller även för 2010. Även om den totala förlusten minskade något från 6,8 miljoner kronor 2009 till 2,9 miljoner kronor året efter.

Enligt företagets vd Carl-Magnus Kindahl finns en rad förklaringar till att bolaget fortsätter att göra förlust. En sådan är att det har blivit färre nyemissioner efter börsraset 2008. En ytterligare är köpet av fondbolaget Bergsgård & Pettersson 2007:

– De är duktiga killar, men det var inte precis rätt tajming att köpa ett fondbolag om man säger så, säger Carl-Magnus Kindahl.

Annons

Thenberg & Kinde har gjort sig av med Bergsgård & Pettersson under 2010 för att kunna minska sina förluster:

– Jag vill inte tala om vad vi köpte eller sålde bolaget för, men så mycket kan jag väl ända säga att det rör sig om en förlust på 2-3 miljoner kronor, säger Carl-Magnus Kindahl.

Han menar också att det första kvartalet i år inte gick särskilt bra, men desto bättre gick det alltså under det andra kvartalet där man fick in tre publika nyemissioner.

Annons

Men i och med den senaste tidens turbulens på börsen är han osäker på hur verksamheten utvecklas i höst:

– Det kan bli en tuff höst. Inget tvivel om det, säger Carl-Magnus Kindahl.

Han läste ekonomi och juridik i Lund och slumpen gjorde att han började som 25-åring på Thenberg & Kinde.

Annons

Då bolaget stod till salu slog han till. Och sedan 1994 är Thenberg & Kinde ett renodlat värdepappersföretag. Sedan tidigare står det klart att Carl-Magnus Kindahl, lämnar bolaget, men detta sker först 2012:

– Det handlar ytterst om ålder. Jag är 67 år. Men jag tycker fortfarande att det är roligt att jobba, säger han.

Av redovisningen framgår att Carl-Magnus Kindahl har fått skjuta till 800.000 kronor under 2010:

– Det handlade om att vi befann oss i en situation där det fanns en rädsla för att vi skulle förlora mer pengar än vad vi till slut gjorde, säger han.

Av årsredovisningen framgår också att styrelse och vd får totalt 1,4 miljoner kronor, varav vd får 720.000 i lön, 315.000 i pensionsionsinsättningar och nära 140.000 kronor i övriga förmåner. Det vill säga totalt 1,175 miljoner kronor.

Carl-Magnus Kindahl har inte bara varit verksam inom finansbranschen. Han har även ägt ett stort antal squashbanor. Sisådär 50-60 stycken.

Vet du vad squash kallas?

– Nej.

Kumla-tennis.

– Aha, haha. Det har jag faktiskt aldrig hört, säger Carl-Magnus Kindahl.

Annons