Finans Nyhet

Telia vägrar lyda PTS

Publicerad

Telia Sonera vägrar att rätta sig efter ett beslut från Post- och telestyrelsen om att garantera konkurrenterna tillgång till plats i Telias telestationer.

– Det kan inte vara rimligt att andra operatörer ska ha större rätt än Telia Sonera själva till företagets egendom, säger Rune Nilsson, strateg hos Telia.

I november förra året fattade Post- och telestyrelsen (PTS) ett beslut som innebär att Telia måste ställa utrymme i telestationerna till konkurrenternas förfogande.

PTS har i brev undrat vad nu Telia gjort för att följa PTS-beslutet. Svaret är:

Annons

Inget alls och bolaget har inte för avsikt att göra något heller.

Dessutom anser Telia att PTS bryter mot lagen.

”Telia Sonera anser att bolaget efterlever PTS skyldighetsbeslut i nu berörda avseenden och avser följaktligen inte att vidta några åtgärder”, skriver Telia i ett svar som överlämnades på måndagen.

Annons

Det handlar till exempel om att göra det möjligt för konkurrenterna att få plats i telestationerna med den utrustning som krävs för att kunna erbjuda kunderna bredband via det fasta telenätet (ADSL).

Runt om i landet har Telia genom åren investerat i fastigheter och telenät. I takt med att bredbandsnäten via det fasta nätet har blivit allt mer attraktivt har kampen om kunderna hårdnat, liksom om utrymmet i telestationerna för att klämma in den utrustning som behövs.

Telias konkurrenter har i anmälan till PTS hävdat att Telia helt enkelt inte släpper in dem, med hänvisning till platsbrist. Bara för att i stället kort därefter skruva upp egen utrustning.

Annons

PTS har krävt att Telia ska garantera utrymme till konkurrenterna genom ett så kallat skyldighetsbeslut, när det kommer en ”rimlig begäran” om det från en konkurrerande teleoperatör.

– Det kan uppfattas som rimligt att andra operatörer ska ha samma rätt till samlokalisering. Alla kan de boka utrymme och betala kostnaderna, utan att omedelbart använda utrymmet. Rimligen bör Telia själva också få göra samma sak, säger Rune Nilsson.

– Om det inte skulle vara så kommer det naturligtvis att inverka på vår vilja att investera, om vi inte själva kan utnyttja dem, säger Telias presschef Ola Palm Kallemur.

TT

Annons