Finans Nyhet

Telia går på norsk nit

Publicerad
Uppdaterad

En av Telias virtuella operatörer dras med i den norska pyramidspelsskandalen. Det norska skandalbolaget The 5 Percent Community är huvudägare i teleoperatören Netnet som sedan i mars är en av Telias partners.

Olle Blomkvist

Telia ville på måndagskvällen inte säga någonting om hur många kunder som drabbas.

Norska Netnet blev av Post- och Telestyrelsen godkänd som virtuell teleoperatör i Sverige inom både mobil och fast telefoni den 28 november 2003. I mars kom verksamheten i gång, sedan bolaget blivit insläppt som virtuell operatör i Telias nät.

Det konkursdrabbade pyramidsspelsbolaget The 5 Percent Community, T5PC, äger 75 procent i Netnets moderbolag, norska Telebridge 5 AS. Telebridges grundare Børge Granli, med 25 procent av aktierna, fick sparken i september. Netnet dras nu med i T5PC:s konkurs.

Annons

Netnet har skulder på drygt 5 miljoner NOK, och de största fordringsägarna är Telia Soneras, Telia Soneras norska mobiloperatör Netcom, telekombolaget MCI och norska faktureringsbolaget Telebilling, uppger norska IT-Avisen. Netnets verksamhet är till salu, men förutsättning är att en ny ägare tar över skulderna.

Som största fordringsägare kan Telia svara med att stänga av Netnet eller försöka att förhandla sig till att ta över kundstocken förmånligt.

Vilken linje Telia väljer ville bolaget inte klargöra.

Annons

Kommer ni att stänga av Netnet-kunderna?

– Det är Netnet som ska berätta för sina kunder vad som händer. Vi kommenterar inte affärsuppgörelser med andra operatörer, säger Hans G Larsson, presstalesman för Telia Sonera till Realtid.se.

Tar ni över kunderna om Netnets ägare går i konkurs?

Annons

– Det är upp till varje enskild kund att hitta en ny operatör om de upphör med verksamheten, säger Hans G Larsson.

Realtid.se lyckades inte på måndagskvällen nå någon representant för Netnet.

Totalt har Netnet 4.000 kunder.

Hur många av T5PC:s 1.500 svenska aktieägare som också sålt och själva tecknat abonnemang i Netnet är inte känt. För att värva kunder åt Netnet krävdes att man var engagerad i T5PC. Ombud erhöll 3 procent av sina kunders omsättning i provision. Med högre investeringar i T5PC förespeglades ombuden att de kunde nå upp till 12 procent av de ”egna” kundernas omsättning i provision.

Jan Carlzons bolag – från vaggan till graven

Jan Carlzons gamla telekombolag Netnet, som startades på 90-talet, blev aldrig börsnoterat. Istället köptes bolaget upp av amerikanska World Access men försvann när it-bubblan sprack. Men norrmannen Børge Granli köpte loss varumärket Netnet och etablerade sitt bolag på Svalbard, Norges eget skatteparadis med låga skatter, taxfree och noll procent i arbetsgivaravgifter. Men bland annat Netnets verksamhet har tvingat fram en lagändring som gör att försäljning av tjänster från Svalbard har belagts med moms.

Børge Granli satsade på att bli en prispressare inom den avreglerade mobiltelefonin. I september 2003 köpte The 5 Percent Community 75 procent av aktierna i bolaget för 14 miljoner NOK.

De gamla svenska telekomkunderna i Jan Carlzons Netnet köptes av de små operatörerna Ventelo och Universal.

Annons