Finans Nyhet

Telia-ägares skattematte

Publicerad

Skatteverket räknar åt alla de aktieägare som i våras sålde sina säljrätter och aktier i Telia Sonera.

Skatteverket utökar sin service och ger omkring 400.000 svenskar en enklare deklaration trots att de gjort en aktieaffär. Alla som sålt aktier och säljrätter i Telia Sonera får en färdiguträknad förlust förtryckt i deklarationen om de inte också sålt andra aktier.

Telia Sonera erbjöd sina aktieägare i maj i år att sälja tillbaka aktier i bolaget. Huvuddelen av de aktieägare som anmälde återköp valde att sälja säljrätterna. Företaget fick kritik för det krångligt utformade erbjudandet och många missade också att utnyttja det.

Nu slipper de som sålde i alla fall att fylla i blanketten för aktieförsäljningar i deklarationen nästa år.

Annons

Det kommer att spara både dem och Skatteverket en massa tid och energi. Skatteverket spar dessutom in några tiotal miljoner kronor i merarbete, enligt skattedirektör Tommy Carlsson.

Den genomsnittliga aktieägaren i Telia Sonera har sålt 100 säljrätter, vilket motsvarar 85 kronor i förlust, eller så har Telia Sonera återköpt fyra aktier, vilket medför en förlust på 267 kronor för aktieägaren.

Omkring 200.000 aktieägare svarade inte på erbjudandet men har ändå rätt till avdrag för förlust. Skatteverket har inga uppgifter om dessa aktieägare och kan därför inte räkna ut deras förlust i den förtryckta deklarationen.

Annons

Ungefär var tredje aktieförsäljning brukar deklareras fel, konstaterar Skatteverket. Problemet ligger dels i krångliga skatteregler dels i att det görs komplicerade affärer på marknaden med olika former av inlösen och återköp med varierande villkor.

TT

Annons