Vodafone undersöker påståenden om dataintrång från hackare som hotar att läcka källkod

Publicerad

Telekombolaget Vodafone undersöker påståenden om ett dataintrång från hackare som hotar att läcka telekommunikationsjättens källkod. Det uppger företaget till CNBC.

Det var på måndagen som en grupp känd som Lapsus$ frågade sina prenumeranter i en omröstning på meddelandeappen Telegram: ”Vad ska vi läcka härnäst?”, följt av tre alternativ där det första var att läcka cirka 200 gigabyte källkod från Vodafone.

De andra två alternativen är källkod och databaser för det portugisiska medieföretaget Impresa och källkoden för MercadoLibre och MercadoPago, två argentinska e-handelsföretag. Omröstningen avslutas den 13 mars och per klockan 9 i morse svensk tid hade Vodafone fått 56 procent av rösterna, skriver nyhetskanalen.

”Vi utreder anspråket tillsammans med brottsbekämpande myndigheter och i nuläget kan vi inte kommentera påståendets trovärdighet. Men vad vi kan säga är att generellt sett innehåller de typer av arkiv som hänvisas till i påståendet proprietär källkod och innehåller inte kunddata”, kommenterade en talesperson från telekombolaget.

Förra veckan tog Lapsus$ på sig ansvaret för ett dataintrång mot den sydkoreanska elektronikjätten Samsung där hackergruppen kom över källkoder för Galaxy-märkta enheter som såsom smartphones.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire

Annons