Världen står inför recession under 2023 – CEBR

Publicerad

Världen står inför en recession 2023 konstaterar Centre for Economics and Business Research, CEBR i en ny rapport.

”Det är troligt att världsekonomin kommer att drabbas av recession nästa år som ett resultat av räntehöjningarna som svar på den högre inflationen”, sade Kay Daniel Neufeld, direktör och chef för prognoser vid CEBR.

Den globala ekonomin passerade 100 biljoner dollar för första gången 2022, men kommer att avstanna 2023 eftersom beslutsfattarna fortsätter sin kamp mot de skyhöga priserna, uppger brittiska konsultföretaget i sin årliga World Economic League Table.

Rapporten tillade att ”slaget mot inflationen är inte vunnet ännu. Vi förväntar oss att centralbankerna kommer att hålla fast vid sina vapen 2023 trots de ekonomiska kostnaderna. Kostnaden för att få ner inflationen till mer bekväma nivåer är sämre tillväxtutsikter under ett antal år framöver”.

Resultaten är mer pessimistiska än den senaste prognosen från Internationella valutafonden, IMF, som i oktober varnade för att mer än en tredjedel av världsekonomin kommer att
krympa och att det finns en 25-procentig risk för att den globala BNP-tillväxten kommer att vara mindre än 2 procent 2023, vilket den definierar som en global recession.

https://cebr.com/reports/world-economic-league-table-2023/

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons