USA:s ekonomi växte i måttlig takt trots omikron – Beige Book

Publicerad

USA:s ekonomi växte i en modest till måttlig takt under inledningen av 2022 trots att omikron-varianten kom att störa företag och hålla tillbaka konsumtionen. Det uppger Federal Reserve i sin så kallade Beige Book.

Omikron ledde till att flera miljoner anställda sjukskrev sig under januari. Detta förvärrade ytterligare bolagens förmåga att hitta personal på en redan stram arbetsmarknad. Företagen fick också möta motvindar från den rejält kalla vintern.

Ett annat problem har varit inflationen som enligt bolagen beror på högre transportkostnader, men också ökade personalkostnader och fortsatt materialbrist. Bolagen förväntar sig att konsumentpriserna kommer öka ”över de kommande månaderna i samband med att de överför insatskostnader”, heter det.

En ljuspunkt är att pandemisituationen har förbättrats och att antalet döda börjat minska. Dessutom har återhämtningen för smittade gått snabbare än vid tidigare varianter. Vissa delstater har redan tillkännagivit planer på att dra tillbaka restriktionerna.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons