Tyskland och Polen bekräftar att de inte kommer skicka trupper till Ukraina

Publicerad

Tyskland och Polen kommer inte skicka trupper till Ukraina. Det uppger de båda länderna, enligt AP.

Beskedet kommer efter att Ryssland varnat för att ett ökat västligt militärt stöd till Ukraina skulle leda till en oundviklig konflikt mellan Nato och Ryssland.

– I så fall skulle vi inte behöva tala om sannolikheten, utan om oundvikligheten (av en direkt konflikt), sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov vid en presskonferens.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger till AP att det inte finns några planer på att skicka stridande trupper till Ukraina.

Frankrikes president Emmanuel Macron sade i måndags att det inte går att utesluta att väst skickar marktrupper till Ukraina i framtiden.

Varje beslut för organisationen att skicka trupper skulle kräva enhälligt stöd från alla medlemsländer, skriver nyhetsbyrån.

Kriget i Ukraina har pågått i två år. Efter en misslyckad motoffensiv från Ukrainas sida förra året, har Ryssland återigen tagit i taktpinnen och trycker på framåt. Ukrainas behov av nya vapen försvåras av ett bråk i amerikanska kongressen om nya medel till gränsen mot Mexiko för att stoppa fler migranter.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

Annons