Templeton Emerging Markets Smaller Companies Fund ökade 8,40 procent i det fjärde kvartalet – småbolag presterade starkt

Publicerad

Fonden Templeton Emerging Markets Smaller Companies Fund steg 8,40 procent under det fjärde kvartalet, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 8,95 procent. Under det gångna helåret steg fonden 13,16 procent, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 23,92 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Chetan Sehgal, Vikas Chiranewal och Krzysztof Musialik.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att mindre bolag på tillväxtmarknader stigit under det sista kvartalet av 2023 och överträffat de större bolagen på samma marknader.

Aktiemarknaderna reagerade väl på den amerikanska centralbankens beslut om att hålla räntorna oförändrade och dess guidning om att eventuellt sänka räntorna under 2024.

Positiva bidragsgivare till fondens avkastning under kvartalet var bland annat Novatek Microelectronics, Shin Zu Shing Co och Leeno Industrial. I den negativa vågskålen fanns istället Mobile World Investment Corp, Dalmia Bharat och One 97 Communications.

Mobile Worlds, en vietnamesisk återförsäljare inom konsumentelektronik, dagligvaruhandel och e-handelsplattformar, aktiekurs har pressats efter att man rapporterat en vinst som varit lägre än förväntat för det tredje kvartalet 2023. Förvaltarna tror dock att ett mildrande ekonomiskt klimat kommer leda till en återhämtning i företagets intäkter.

Vidare skriver förvaltarna att den taiwanesiska chipdesignern Novatek Microelectronics aktiekurs stigit efter att man presenterat sin rapport för det tredje kvartalet 2023, där intäkter och nettovinst överträffade konsensusprognoserna.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att man behåller en konstruktiv syn på småbolagsaktier i tillväxtmarknader under 2024. Man är förhoppningsfull inför en potentiell ekonomisk mjuklandning i USA, att de amerikanska räntorna nått sin topp och att den ekonomiska utsikten i Kina passerat det värsta.

“Kinas ekonomiska utsikter förblir utmanande, däremot tror vi att vi rör oss förbi det värsta. Även om en snabb återhämtning i tillväxten inte förväntas, kommer tydliga tecken på att tillväxten bottnar att välkomnas av investerare”, skriver förvaltarna.

Templeton Emerging Markets Smaller Companies Fund, %Q4, 2023
Fond Q48,40
Index Q48,95
Fond helår13,16
Index helår23,92

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons