Tapp för den turkiska liran när ny regering tar plats

Publicerad

Turkiets valuta liran har under dagen tappat rejält i samband med att landets nya regering intagit sin plats. Det efter att valutan har upplevt sin största handel sedan 2021, skriver Reuters.

En dollar kostar nu 23,16 lira, vilket innebär en nedgång på över 19 procent för året. Bara idag har valutan sjunkit med 7 procent till en ny rekordlåg nivå och det är den största dagliga nedgången sedan krisen 2021.

Under ledning av president Recep Tayyip Erdogan har Turkiet länge försökt driva en oortodox penningpolitik, vilket bland annat inneburit låga räntor när inflationen varit hög. Nu när en ny regering tagit plats – fortfarande under ledning av Erdogan – har man som uttalat mål att gå tillbaka till en mer ortodox ekonomisk politik.

Den nya politiken går bland annat att se i form av nya finansministern Mehmet Simsek, som är respekterad hos internationella investerare. Simsek har signalerat att man ska gå tillbaka till högre räntor igen.

Erdogan blev omvald den 28 maj, och att liran skulle fortsätta falla i samband med det har flera storbanker varnat för. Förra veckan kom tyska Commerzbank med en prognos där man spådde att liran kan försvagas till 25 mot dollarn vid årsslutet. Andra har varnat för att valutan kan försvagas till 29 mot dollarn.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Annons