Swedish Match faller brant på stoppad avknoppning av cigarrerna

Publicerad

Tobaksbolaget Swedish Match faller i dag 6,8 procent efter beskedet att bolaget avbryter planerna att knoppa av amerikanska cigarrverksamheten. Det är det största kursfallet sedan 13 november 2018 då aktien föll 7,4 procent.

Beslutet att stoppa avknoppningen kommer efter bolaget har fått information från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om att SE-ansökningar motsvarande 3 procent av Swedish Match cigarrvolymer 2021 har avslagits.

Swedish Match kommer att överklaga besluten genom att begära en så kallad supervisory review. Det svenska bolaget menar att det är sannolikt att företaget ”kommer att ges möjlighet att förse FDA med tillräckliga data för att visa att cigarrerna i fråga är ’substantially equivalent’ jämfört med deras så kallade ’predicate products’ i så mån att de förändringar som genomförts inte innebär att effekten på folkhälsan kan ifrågasättas”.

Investmentbanken JP Morgan uppger i en kommentar att beslutet belyser den regulatoriska risken. JP Morgan ser en sannolikhet på 75 procent att nästan hälften av Swedish Match cigarrportfölj kommer att nekas tillstånd för alla smaker.

Nyhetsbyrån Finwire

Annons