Swedbank Robur Ny Teknik ökade 1,55 procent i november – investerat i ASM International och Sartorius

Publicerad

Fonden Swedbank Robur Ny Teknik steg 1,55 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden minskat 33,76 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Fredrik Stenkil och Jesper Birch-Jensen.

Inledningsvis skriver förvaltarna att de främsta negativa bidragsgivarna under månaden var Embracer, Autostore och Zoominfo. I den positiva vågskålen fanns samtidigt Chemometec, Sinch och Novo Nordisk.

Rapportsäsongen för det tredje kvartalet är avslutat och innehaven i portföljen visade på en genomsnittlig försäljningstillväxt på 28 procent.

”Vi känner oss fortsatt trygga med portföljens inriktning på innovativa bolag som skapar sin egen tillväxt, samtidigt som 90 procent av portföljbolagen är lönsamma och två tredjedelar helt skuldfria. Trots detta kan vi inte annat än konstatera att aktiemarknaden är extremt styrd av räntenivåer”, skriver förvaltarna.

Förvaltarna menar samtidigt att deras fokus inte ligger på makroekonomiska faktorer utan fokuserar istället på att hitta de bästa bolagen som långsiktigt kan växa sina vinster och där priset på aktien är lägre än bolagets värde.

Gällande aktiviteten i portföljen har förvaltarna under månaden investerat i holländska halvledarbolaget ASM International och det tyska läkemedelsteknikbolaget Sartorius. Förvaltarna har även avyttrat innehavet i Acast och ökat existerande innehav i Adyen, Autostore och Truecaller.

De största innehaven i fondens portfölj vid näst senaste månadsskiftet var Fortnox, Embracer och Biotage med portföljvikter om 5,54, 4,89 respektive 4,62 procent.

Swedbank Robur Ny Teknik, %november, 2022
Fond MM, förändring i procent1,55
Fond i år, förändring i procent-33,76

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons