Storebrandkoncernen exkluderar ryska innehav

Publicerad

Storebrandkoncernen, vilket inkluderar dotterbolaget SPP fryser samtliga ryska investeringar och säljer sina innehav i landet. Exkluderingen grundar sig i brott mot mänskliga rättigheter, sanktioner från det internationella samfundet och norska oljefondens beslut att sälja sin exponering mot Ryssland. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Ryssland har med sitt agerande otvivelaktigt gjort sig skyldig till brott mot folkrätten och staters rätt till självstyre. Ett agerande som är tydligt fördömt av det internationella samfundet. Vi har gjort en värdering av våra investeringar och menar att det är vårt ansvar som hållbar kapitalförvaltare att agera”, säger Jan Erik Saugestad, vd för Storebrand Asset Management.

Beslutet träder i kraft omgående och innebär att Storebrand exkluderar 19 bolag till ett värde om cirka 1,43 miljarder norska kronor. Exkluderingarna gäller också ryska statsobligationer, däremot äger man inga sådana för tillfället.

Exkluderingarna gäller ryska statsobligationer, statskontrollerade företag, företag som direkt eller indirekt bidrar till invasionen, företag som är underlagda sanktioner från EU och FN som en följd av den pågående konflikten samt alla bolag som är exkluderade av norska Oljefonden.

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Annons